O nouă ediție a proiectului “Caligrafii tematice”, inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, anunță organizarea celei de-a IV-a ediții a a proiectului “Caligrafii tematice”.

Potrivit organizatorilor, ediția din acest an este dedicată Otiliei Cazimir (12 februarie 1894 – 8 iunie 1967), scriitoare a cărei literatură este cunoscută tuturor categoriilor de cititori, și este lansată pe 12 februarie 2022, în ziua în care se împlinesc 128 de ani de la nașterea scriitoarei. Concursul face parte din seria de evenimente care marchează Semicentenarul Muzeului „Otilia Cazimir” – aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea ca muzeu a căsuței în care scriitoarea a locuit aproape șase decenii.

Proiectul-concurs de educație literară “Caligrafii tematice” a fost inițiat cu scopul de a readuce în actualitate caligrafia – arta și deprinderea ei, prin redescoperirea scriitorilor români clasici și intrarea în contact cu opera lor. Acesta se desfășoară în două etape: un concurs de caligrafie la care pot participa toți cei interesați și o expoziție temporară axată pe lucrările premiate.

„Fiecare ediție a proiectului se dorește provocatoare prin tematica stabilită, prin vastitatea operei scriitorului ales sau prin diversitatea genurilor literare, după cum chiar scrierea de mână este astăzi o provocare, având în vedere că activitățile de informare și învățare se desfășoară mai cu seamă prin intermediul tehnologiei moderne. Sperăm ca și în acest an proiectul să stârnească același interes și așteptăm caligrafii moderne sau tradiționale, după dorința și creativitatea fiecăruia, din opera vastă a poetei și prozatoarei Otilia Cazimir.”, a declarat coordonatoarea proiectului, Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași.

Pentru fiecare ediție a proiectului este ales un scriitor cu o semnificație importantă în anul organizării concursului. Scriitorul ediției inaugurale, desfășurată în Anul Centenar, 2018, a fost Mihail Sadoveanu. Au urmat Tudor Arghezi, ediția a II-a, 2020, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naștere și Vasile Alecsandri, ediția a III-a, 2021, anul bicentenarului nașterii sale. Acestea s-au bucurat de un real interes din partea publicului, iar lucrările de caligrafie primite la concurs au demonstrat implicarea concurenților, migala și creativitatea lor, unele dintre ele fiind cu adevărat impresionante.

Înscrierile au loc în perioada 12 februarie – 12 mai, iar termenii și condițiile de participare la proiect se găsesc pe site-ul MNLR Iasi.