UMF ”Iuliu Haţieganu” a pus în funcţiune primul laborator de homeostază din nord-vestul ţării

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunţat, marţi, că a pus în funcţiune primul laborator de homeostază din nord-vestul României, în cadrul proiectului „Strengthen haemophilia care in the north and establish a national registry in Romania”.

„La UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca funcţionează primul laborator de hemostază din nord-vestul României. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca anunţă că proiectul „Strengthen haemophilia care in the north and establish a national registry in Romania” a fost desemnat proiectul anului 2022 de către Novo Nordisk Haemophilia Foundation. Proiectul, coordonat de şef lucr. dr. Ciprian Tomuleasa, a fost implementat în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca în cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE, cu suportul Societăţii Române de Hematologie, având drept rezultat primul laborator de diagnostic al hemofiliei şi al altor tulburări de coagulare din nord-vestul României şi modernizarea şi completarea Registrului Naţional de Hemofilie şi Tulburări Rare de Coagulare”, se arată într-un comunicat transmis de UMF din Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, în urma acestui proiect, universitatea clujeană a beneficiat de înfiinţarea unui laborator modern funcţional şi autosustenabil pentru diagnosticul şi monitorizarea pacienţilor cu coagulopatii.

„În cadrul laboratorului, au fost investigaţi aproximativ 130 de pacienţi. Aceştia sunt evaluaţi iniţial pentru a diagnostica hemofilia sau o altă tulburare de coagulare, iar ulterior sunt monitorizaţi constant, pentru a ajusta si creşte eficienta tratamentului. Astfel, aceşti pacienţi pot beneficia de tratament specific care să diminueze semnificativ riscurile cauzate de sângerările post-chirurgicale sau în cazul pacienţilor pediatrici, care sunt mai susceptibili în ceea ce priveşte apariţia unei hemoragii spontane ca urmare a unor traumatisme provenite, spre exemplu, din joacă. În acest fel, o boală incurabilă va fi transformată într-o boală cronică, gestionabilă”, declară, citat în comunicat, coordonatorul proiectului, dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematologie, şef de lucrări şi cercetător în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”.

În comunicat se mai arată că înainte de acest proiect existau doar două unităţi medicale specializate în diagnosticul tulburărilor de coagulare, în sudul ţării, la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, şi în vest, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” – Centrul Medical „Cristian Şerban” din Buziaş, judeţul Timiş, iar persoanele cu tulburări de coagulare, în special cele din nordul ţării, erau obligate să parcurgă distanţe mari pentru a obţine un diagnostic şi o îngrijire corespunzătoare.

„Prin intermediul finanţării din partea Fundaţiei Novo Nordisk Haemophilia, s-a achiziţionat un aparat de coagulare, s-au finanţat training-urile personalului medical pentru folosirea aparatului şi interpretarea datelor în centre de referinţă din Franţa şi Polonia şi s-a susţinut participarea tinerilor hematologi la conferinţe de prestigiu din domeniu”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, echipa proiectului a reuşit să înfiinţeze cu succes un registru naţional online pentru persoanele cu tulburări rare de coagulare, apoi a obţinut sprijinul a opt spitale importante din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Iaşi şi, „în ciuda provocărilor legate de instruirea de la distanţă a personalului spitalicesc cu privire la noua platformă, pentru a asigura o abordare uniformă a introducerii datelor”, peste 500 de pacienţi au fost deja înregistraţi în acest registru. AGERPRES