Guvernul a stabilit atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cu un număr 85 de posturi.

Potrivit unui comunicat al Executivului, se revine astfel la situaţia de dinainte de 2019, când domeniul protecţiei drepturilor copilului a fost unificat cu cel al persoanelor adulte cu dizabilităţi prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

„Desprinderea problematicii drepturilor copilului, ca domeniu distinct de activitate gestionat de o autoritate dedicată acestei problematici va permite o examinare mai atentă a diverselor probleme cu care se confruntă copii şi tinerii din România, atât din perspectiva măsurilor destinate copiilor separaţi temporar sau definitiv de familie, cât şi din cea privind asigurarea prevenirii separării copilului de familie sau a celor pentru care adopţia reprezintă unica soluţie prin care acestora le va fi asigurat un mediu familial permanent în cadrul căruia să fie crescuţi şi îngrijiţi”, se arată în comunicat.

Conducerea autorităţii este asigurată de un preşedinte şi un vicepreşedinte, ajutaţi de un secretar general.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), în subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

ANPDPD va funcţiona cu un număr de 62 de posturi, exclusiv demnitarii, iar conducerea este asigurată tot de un preşedinte şi de un vicepreşedinte, ajutaţi de un secretar general.

Prin OUG 121/2021, Guvernul a stabilit reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, prin desprinderea unei părţi de patrimoniu corespunzătoare activităţilor şi personalului din domeniul protecţiei şi promovării persoanelor cu dizabilităţi şi transmiterea acesteia către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, înfiinţată prin acelaşi act normativ. AGERPRES