BVB a premiat performerii anului bursier 2021

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acordat, în cadrul ceremoniei BVB Awards, un număr de 17 premii pentru rezultatele obţinute în 2021 de cele mai performante companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii private sau de investiţii, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Astfel, BVB a premiat joi performerii anului bursier 2021, un an record în privinţa valorii tranzacţiilor, a finanţărilor prin bursă şi a capitalizării companiilor româneşti listate.
„Premierea performanţelor din 2021 are loc după ce Bursa românească a încheiat anul 2021 cu noi maxime, printre care un nou vârf pentru lichiditatea medie zilnică pentru toate tipurile de instrumente financiare (79,4 milioane lei), valoarea tranzacţiilor cu toate instrumentele financiare a depăşit anul trecut pragul de 20 miliarde lei, iar capitalizarea companiilor locale listate pe ambele pieţe a atins cel mai înalt nivel din istorie, respectiv 160 miliarde lei”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, 23 de companii s-au listat la cota bursei în 2021 şi au atras finanţări de 234 milioane euro, iar valoarea celor 45 de emisiuni de obligaţiuni şi titluri de stat listate anul trecut au depăşit 1,8 miliarde euro.

„După ce anul trecut numărul şi valoarea finanţărilor derulate prin intermediul pieţei de capital au fost capul de afiş în publicaţiile de profil şi nu numai, a venit momentul să premiem toate aceste performanţe. Aceste premii sunt unele simbolice, adevăratele premii au fost primite cu ocazia fiecărei listări, a fiecărui plasament privat de succes, a ofertelor publice şi au fost oferite direct de către toţi cei care fac parte din acest ecosistem numit piaţă de capital. Îi felicit pe câştigători pentru tot ce au realizat în 2021 şi sunt convins că împreună vom continua să susţinem finanţarea economiei şi a companiilor româneşti”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a afirmat că premiile acordate sunt „o recunoaştere a performanţelor obţinute într-un an în care noutatea, inovaţia şi schimbarea au fost la ordinea zilei”.

„Am încheiat anul 2021 cu mai multe companii la cota bursei, noi instrumente financiare disponibile investitorilor, mai mulţi investitori de retail şi o mai mare deschidere a populaţiei faţă de investiţiile la bursă. Ne menţinem obiectivul de a creşte lichiditatea şi de creşte reprezentativitatea bursei în economie. Avem premise foarte bune şi ne bazăm pe un interes ridicat al companiilor pentru finanţarea prin bursă” a spus Tănase.

Dintre cele 17 premii, unul a fost stabilit prin votul publicului în perioada 1 – 13 februarie pentru Cel mai apreciat jurnalist pe piaţa de capital în 2021. În cadrul acestei ediţii a fost acordat, pentru a doua oară deja, premiul pentru Cea mai bună comunicare cu jurnaliştii a unui emitent în 2021, premiu stabilit de un juriu format din jurnaliştii care acoperă domeniul pieţei de capital, pe baza experienţei şi interacţiunii lor cu companiile listate.

Cele 17 premii acordate pentru performanţele consemnate în anul 2021 sunt: Cea mai mare ofertă publică iniţială primară a unei companii antreprenoriale în 2021 (Aquila Part Prod Com), Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa principală a BVB în 2021 (Banca Transilvania), Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa AeRO în 2021 (Safetech Innovations), Cel mai mare randament pentru investitori al unei companii din BET-XT în 2021 (BRK Financial Group), Emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii în 2021 (TeraPlast).

De asemenea, au mai fost acordate premii pentru Brokerul anului 2021 (Swiss Capital), Cel mai activ intermediar pentru creşterea lichidităţii în 2021 (BRK Financial Group), Intermediarul companiilor antreprenoriale pe piaţa AeRO în 2021 (TradeVille), Cel mai activ intermediar pe ambele pieţe ale BVB în 2021 (BT Capital Partners), Premiu pentru inovaţie pe piaţa de capital în 2021 (Autonom Services).

Totodată, BVB a acordat Premiul pentru implementarea şi promovarea finanţărilor verzi pe piaţa de capital în 2021 (Raiffeisen Bank) şi Premiul pentru implementarea şi promovarea finanţărilor verzi pe piaţa de capital în 2021 (BCR).

Bursa de Valori Bucureşti a mai acordat premii pentru Cel mai performant fond de pensii private Pilon II (Generali Pensii), Cel mai performant fond de pensii private Pilon III (Allianz-Tiriac Pensii Private), Cel mai performant fond de investiţii local în 2021 (OTP Asset Management), Cel mai apreciat jurnalist pe piaţa de capital în 2021. Votul publicului (Liviu Popescu, Ziarul Financiar), Cea mai bună comunicare cu jurnaliştii a unui emitent în 2021. Premiul presei financiare (TeraPlast).

„Pentru a respecta reglementările privind limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, ceremonia de premiere din acest an a fost organizată într-un cadru restrâns. Evenimentul a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, care a găzduit la începutul secolului trecut sediul Bursei de la Bucureşti”, se mai precizează în comunicat. AGERPRES