În Republica Moldova va fi dezvoltat un ecosistem digital dinamic și inovativ

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia, susțin Moldova Innovation Technology Park (MITP) în promovarea ţării noastre ca  destinație IT de înaltă valoare ce utilizează tehnologiile digitale pentru a avansa, prin inovații, mediul de afaceri și social, transmite MOLDPRES.

Astfel, WNISEF, Proiectul Tehnologiile Viitorului și Moldova Innovation Technology Park vor crea un ghid de investiții în sectorul IT din Moldova ce va oferi informații despre țară și o foaie de parcurs clară pentru potențialii investitori și profesioniștii ce doresc să opereze în Moldova. Ghidul de investiții IT va fi promovat la nivel internațional pentru a ținti noi investitori și talente în tehnologii, inclusiv în ingineria de proiectare, cercetare și dezvoltare, animație și dezvoltarea jocurilor.

De asemenea, partenerii vor sprijini Moldova Innovation Technology Park să organizeze anual un eveniment ce va promova excelența în industria IT, va celebra inovațiile dezvoltate și implementate de rezidenții MITP. Evenimentul va rezuma progresul industriei, va recunoaște pionierii tehnologici din rândul rezidenților, precum și va fi o platformă de discuții cu lideri de opinie naționali și internaționali, cu investitorii îngeri. Evenimentul va fi parte a unei campanii ample de comunicare internațională de promovare a R. Moldova ca o destinație atractivă și de înaltă valoare pentru sectorul serviciilor IT.

“Moldova Innovation Technology Park a demonstrat că este o componentă valoroasă pentru ecosistemele tehnologiei și inovației. Oferim stimulente atractive potențialilor investitori ai Moldovei,  atragem specialiști de înaltă calificare și startup-uri, datorită locației accesibile și a impozitului unic de doar 7%. Un eveniment anual de premiere va fi un pas important în promovarea celor mai elocvente inovații și startup-uri cu potențial de modelare a viitorului sectorului IT”, a afirmat Natalia Donțu, administratoarea MITP.

Moldova Innovation Technology Park este un model unic și inovator de suport în dezvoltarea afacerilor IT și sporirea competitivității sectorului TIC, de practici și politici simplificate ce stimulează investițiile, cercetarea și inovarea digitală în Moldova. Fiind guvernat de rezidenții săi, MITP reprezintă cea mai vocală comunitate a industriei IT numărând peste 950 de companii locale și internaționale, cu peste 14.000 de angajați, ce beneficiază de un impozit unic de 7% pentru o perioadă de 10 ani și acoperă costurile de funcționare ale parcului.

Studiile comparative arată că Republica Moldova vine cu cea mai avantajoasă ofertă din regiune, reprezentând o oportunitate, neexploatată deocamdată, pentru investitorii străini. De exemplu, rezidenții parcurilor IT din România plătesc o taxă unică de 28% din vânzări, iar din Estonia – 40%, în timp ce Moldova oferă un mecanism fiscal unic de 7% atât pentru veniturile, cât și pentru salariile rezidenților MITP. Moldova Innovation Technology Park găzduiește 174 de rezidenți cu investiții străine din 35 de țări; 27 de companii fiind din SUA și 86 din UE.