„MAEIE a luat notă de declaraţiile făcute la 16 februarie, la Tiraspol, de către viceministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko. Abordările viceministrului rus contrastează cu poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre. Ţinem să reamintim părţii ruse despre necesitatea conformării stricte cu rigorile Convenţiilor de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice şi relaţiile consulare”, menţionează diplomaţia de la Chişinău.
„Tonalitatea şi accentele mesajelor publice ale diplomatului rus trezesc o profundă dezamăgire. Abordările viceministrului rus contrastează cu poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre”, conform comunicatului citat.
Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Ţăranu, subliniază într-o declaraţie pentru Radio Chişinău că nu este o noutate că reprezentanţii Rusiei duc o politică dublă, spunând una la Chişinău şi alta la Tiraspol.
„Această vizită a ministrului adjunct de externe al Rusiei desigur că a avut un dublu scop. Ca de obicei înalţii demnitar ruşi care vin la Chişinău cu regularitate vizitează şi Tiraspolul. Din acest punct de vedere cred că obiectivul a fost să se informeze privitor la situaţia de la Chişinău, dar şi cu cea de la Tiraspol, căruia să-i transmită ultimele indicaţii ale Moscovei” în contextul tensiunilor actuale legate de Ucraina, a declarat Ţăranu.
Fostul vicepremier pentru reintegrare Victor Osipov remarcă, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, că oficialul rus s-a fotografiat „demonstrativ” la Tiraspol pe fundalul steagului regimului separatist. Astfel, în opinia sa, Andrei Rudenko a tratat nerecunoscuta republica transnistreană ca pe un subiect egal, şi în discurs, şi protocolar cu Republica Moldova. „Este o insultă la adresa Republicii Moldova şi a diplomaţiei ei, în general, după ce la Chişinău a fost primit cu tot respectul”, opinează Victor Osipov.
Vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko, a efectuat în 15 şi 16 februarie o vizită de lucru în Republica Moldova pentru consultări politice interministeriale.
La Chişinău, pe lângă consultările de la MAEIE, Andrei Rudenko a avut la 15 februarie o întrevedere cu ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, pentru un schimb de opinii cu privire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fiind menţionat interesul comun pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”.
Pe de altă parte, premierul moldovean Natalia Gavriliţă consideră puţin probabil un eventual atac din partea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei dinspre regiunea transnistreană. Aceasta ar însemna un scenariu complet ieşit din comun pe care autorităţile de la Chişinău îl consideră puţin probabil, a afirmat Natalia Gavriliţă în contextul tensiunilor legate de Ucraina, potrivit IPN.
Şefa executivului de la Chişinău spune că în cazul unei eventuale escaladări a conflictului, Republica Moldova a convenit cu partenerii externi privind furnizarea de asistenţă civilă şi financiară.AGERPRES