În cadrul unei intervenţii video la o reuniune G20 în capitala Indoneziei, directorul OMS a răspuns unor propuneri de înfiinţare a unui fond global de sănătate separat, însărcinat cu furnizarea de fonduri de urgenţă, vaccinuri şi alte nevoi medicale.
”Este clar că în centrul acestei arhitecturi, lumea are nevoie de o OMS puternică şi finanţată durabil… cu mandat unic, expertiză tehnică unică şi legitimitate unică globală”, a subliniat directorul general al organizaţiei în cadrul reuniunii.
”Orice eforturi de a îmbunătăţi guvernarea, sistemele şi finanţarea securităţii globale a sănătăţii pot avea succes numai dacă acestea sporesc şi rolul OMS”, a explicat el.
În cadrul reuniunii, ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a menţionat că ”OMS trebuie să rămână în centrul arhitecturii globale a sănătăţii”, dar a adăugat că ”trebuie să lucrăm chiar mai mult pentru a crea o arhitectură mai puternică a politicilor de sănătate”.
Indonezia este gazda summitului G20 de anul acesta şi ministrul indonezian al Sănătăţii, Budi Gunadi Sadikin, s-a întrebat săptămâna trecută dacă OMS este cel mai bine plasată pentru a strânge capital pentru un fond global de sănătate ce ar fi necesar pentru a furniza ajutor de urgenţă, inclusiv fonduri, vaccinuri şi diagnostice în orice pandemie viitoare.
În sistemul actual, le-a spus el jurnaliştilor, ţările sunt ”practic pe cont propriu” atunci când este vorba despre procurarea de vaccinuri şi de materiale medicale vitale.
Statele Unite, principalul donator al OMS, fac, de asemenea, eforturi pentru crearea unui fond separat, controlat direct de donatori, care ar finanţa prevenirea şi controlul urgenţelor în domeniul sănătăţii.
Consolidarea arhitecturii globale în domeniul sănătăţii este una dintre priorităţile Indoneziei în cadrul preşedinţiei sale la G20, au precizat preşedintele indonezian Joko Widodo şi ministrul Sănătăţii din această ţară, Budi Gunadi Sadikin. AGERPRES