Sculptura ‘The Squall’ de Demeter Chipăruş, adjudecată la 10.000 de euro

Sculptura „The Squall” de Demeter Chipăruş, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori Art Deco, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la licitaţia de romantism şi Art Nouveau organizată de Artmark.

Potrivit catalogului sesiunii, lucrarea lui Demeter Chipăruş a fost una dinte cele mai bine tranzacţionate. Opera realizată din bronz pictat şi fildeş sculptat a fost estimată la 3.000 – 4.000 de euro. Artistul botoşănean Demeter Chipăruş este tranzacţionat la nivel internaţional pentru sute de mii de euro. Artmark arată că, în 2016, sculptura „Thais”, semnată de Chipăruş, a fost adjudecată la Casa de Licitaţii Christie’s pentru 261.000 de euro, iar în România recordul de adjudecare este deţinut de „Dansatoarea asiriană” cu 15.000 de euro (Casa Artmark, 2016).

La un preţ ridicat a fost cumpărată şi o monumentală lampă din sticlă stratificată Daum Nancy, probabil piesa de sticlărie de cele mai mari dimensiuni ce a apărut vreodată pe piaţa românească de artă decorativă. Piesa Art Nouveau, decorată cu flori roşii de Creasta Cocoşului, a fost realizată în 1900 şi poartă semnătura, cunoscută în întreaga lume, a celebrei familii de sticlari Daum din Nancy. Lotul a fost adjudecat la 13.000 de euro.

Între loturile adjudecate la sume ridicate s-au numărat şi un cabinet Louis Majorelle din mahon, Art Nouveau, circa 1900 şi o pereche rară de sfeşnice din argint cu două lumini realizate de meşterul Hermann Sudfeld, fiecare la 6.000 de euro, o brăţară din aur alb decorată cu diamante, la 4.500 de euro.

Piesa centrală a sesiunii – un gheridon în manieră Louis XV, ornat cu panouri din porţelan, pictate cu scenă centrală „Le triomphe de l’amour”, în maniera Angelica Kuaffman – nu a fost adjudecată. AGERPRES