Ziua Dezrobirii Romilor

 Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” va marca în data de 20 Februarie, două evenimente importante:

– Ziua Dezrobirii Romilor –  20 februarie 1856 reprezintă data eliberării din sclavie a romilor în baza actului normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”. Pentru a marca acest moment istoric a fost elaborată Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România.În data de 20 februarie 2022 se comemorează 166 de ani de la dezrobirea romilor. Publicistul Adi Cristi va avea un dialog pe această temă cu doamna Elena Motaș – consilier pe problemele rromilor din cadrul Prefecturii Iași.

– Ziua Internațională a Limbii Materne –  o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

 Evenimentul va fi marcat printr-o dezbatere avându-i invitați pe reprezentanții comunităților etnice din Iași (greci –prof. Virginia Arghiropol; ucraineni – președinte Victor Hrihorciuc; armeni – Daria Tănăsucă, coordonator programe culturale; evrei – Albert Lozneanu, secretar general al comunității și Idles Benjamin, președinte al Comunității Evreilor din Iași, ruși-lipoveni – Valeriu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor-Lipoveni din Iași și Prof. univ. dr. Leonte Ivanov, catedra de slavistică; rromi – Elena Motaș, consilier pe problemele rromilor din cadrul Prefecturii Iași; polonezi – Fryderyk Kluska, președinte al Comunității Poloneze din Iași.

            Moderatorul dezbaterii: Adi Cristi.

            Ambele manifestări vor avea loc în Sala de spectacole ”Diotima”, de la ora 11.00.