EconomicFlux

România, negocieri decisive cu Bulgaria și Grecia pentru a scăpa de dependența de Gazprom

Guvernul României are discuții decisive în aceasă săptămână cu guvernele din Bulgaria și Grecia pentru diversificarea surselor de gaze naturale din import. Premierii Greciei și Bulgariei vin la București miercuri și vineri pentru discuții cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar una dintre temele principale de pe agendă e interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, întârziat 6 ani de vecinii de la sud fără un motiv real.

  • De ce e important acest interconector? Odată ce el va fi funcțional, fluxul de gaze naturale din Grecia poate veni direct în România. Or, Grecia primește fie prin conducte, fie prin import cu nave, gaze naturale sau gaze lichefiate din diverse surse – Qatar, SUA, Azerbaidjan, iar România ar putea cumpăra aceste gaze pentru a scăpa de dependența de Gazprom. În acest moment, prin sistemul de conducte existent, România nu poate importa decât gaze livrate de produse de gigantul rus Gazprom, fiind la mâna unui singur furnizor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat detalii despre negocierile dintre cele trei țări, anunțând că premierul Ciucă se va întâlni miercuri cu omologul grec, iar vineri – cu premierul bulgar. „Coridorul sudic prin care vine gazul azer are o interconectare cu coridorul vertical. Pentru a putea fi operaţional coridorul vertical, ar trebui să fie finalizat interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria. Termenul dat de către partenerii bulgari este că va fi finalizat în această vară”, a spus Popescu la o conferință organizată de Ziarul Financiar.

Pe agenda de miercuri a guvernului este menționată vizita în România a premierului grec, Kyriakos Mitsotakis. Pentru ziua de vineri nu există detalii în legătură cu întâlnirea cu omologul bulgar, dar premierul Ciucă a discutat deja în 4 februarie cu omologul său bulgar, Kiril Petkov, și a stabilit o întâlnire.

La acel moment, Ciucă a abordat problema coridorului vertical de gaze, un proiect UE blocat din cauza faptului că Grecia și Bulgaria amână de aproape șase ani o simplă interconectare, după cum a relatat Economedia.

Coridorul vertical de gaze e un alt proiect strategic pentru România. Dacă acest coridor Grecia – Bulgaria – România s-ar realiza, România ar putea importa gaze din Grecia, evitând astfel dependența de unicul său furnizor extern din acest moment, Rusia. Grecia și Bulgaria amână însă fără motiv realizarea interconectării dintre ele, ceea ce face ca România să nu aibă acces la gazele naturale din Grecia (gaze importate în Grecia din Azerbaidjan, Qatar, Algeria).

În luna iulie 2021, ministrul Energiei din Bulgaria, Andrei Jivkov, îi promisese ministrului Virgil Popescu că interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât gazele din Azerbaidjan să ajungă în România, după cum anunța atunci Virgil Popescu.

Între timp însă, guvernul bulgar s-a schimbat, iar proiectul e în continuare în lucru.

La finalul anului 2020, Azerbaidjanul a demarat livrările comerciale de gaze naturale spre Europa prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), intrând pe o piaţă energetică foarte profitabilă, care este dominată de Rusia.

TAP este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

Reamintim că a începutul lunii februarie ministrul Energiei a realizat o vizită în Azerbaidjan, la Reuniunea anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, unde a transmis că țara noastră este interesată de volumele suplimentare de gaz din regiune care pot ajunge pe piața europeană și care pot fi accesate și de către România.

În prezent, Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa, iar Kremlinul folosește livrările de gaze ca o armă politică în relația cu statele membre UE. Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi pentru Grecia şi Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

(sursa:www.economedia.ro)

Related Articles

Back to top button