CNCAN, după informațiile privind centrala de la Cernobîl: Valorile de radioactivitate în aer, în România, sunt normale

Valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și nu sunt înregistrate creșteri ale acestora, a comunicat, vineri, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Reacția vine după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.

„Monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României se realizează în permanență prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), iar rezultatele monitorizării se comunică zilnic la CNCAN.

Până în momentul emiterii prezentului comunicat, valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații”, a comunicat, vineri, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), ca reacție la informațiile apărute pe pagina de internet a Autorității de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), cu privire la creșterea nivelului de radiații pe amplasamentul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernobîl

Și Guvernul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, a dat asigurări că nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României.

„Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregiastrare de creșteri de radiații pe teritoriul României”, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, scrie Agerpres. Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).

Rusia a transmis vineri că va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl și că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică informase joi că centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi că nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl.

(sursa:www.digi24.ro)