Europarlamentarii USR cer liderilor UE excluderea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT

Europarlamentarii USR au trimis, vineri, o scrisoare preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, prin care solicită adoptarea unor sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei, printre care excluderea băncilor ruşeşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT. Prin această măsură, susţin europarlamentarii USR, economia Rusiei ar fi afectată imediat şi în mod direct, ceea ce ar putea duce la oprirea agresiunii din Ucraina.

“Invazia neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, de ieri-dimineaţă, este o continuare a seriei de atacuri ruseşti asupra ţărilor din fosta URSS. Anexarea Crimeei şi acum invazia Ucrainei par să facă parte dintr-un scenariu bine pus la punct. Sancţiunile impuse de comunitatea internaţională par să fie ignorate de Federaţia Rusă şi numai nişte măsuri de sancţionare economice şi financiare dure ar putea duce la oprirea agresiunii Rusiei îndreptată împotriva ţărilor independente”, se arată în scrisoare.
”Acesta este motivul pentru care înaintăm acest apel să faceţi tot ce vă stă în putere pentru a convinge statele membre să adopte măsuri dure, pentru a opri instituţiile financiare ruseşti să lucreze în sistemul financiar al Uniunii Europene şi pentru a exclude toate băncile ruseşti din sistemul internaţional SWIFT, măsuri care vor afecta direct şi imediat economia Rusiei”, mai precizează scrisoarea iniţiată de europarlamentarul USR Vlad Botoş.
Europarlamentarii USR subliniază faptul că UE nu poate ignora, în momentul în care decide sancţiunile împotriva Rusiei, gravitatea situaţiei.
“Înţelegem că acţiunile severe împotriva intereselor financiare ruseşti vor avea consecinţe grave şi asupra economiei Uniunii Europene, dar nu putem ignora gravitatea situaţiei şi urgenţa de a da dovadă imediat de hotărâre şi de a încerca oprirea agresiunii Rusiei prin mijloace financiare de care dispunem acum”, se mai arată în scrisoare.

viewscnt(sursa:www.news.ro)