MAI: Peste 16.000 de cetățeni ucraineni au intrat până acum în R. Moldova

De la începutul războiului în Ucraina, 15.816 de cetățeni ucraineni au intrat până în această dimineață pe teritoriul R. Moldova, a declarat ministrul de Interne, Ana Revenco. Cei mai mulți au trecut frontiera prin punctele de trecere Palanca, Tudora, Otaci și Criva, cu mijloacele proprii de transport.

Coloana de mașini ieri a fost de peste 20 de km, iar în cursul nopții a scăzut până la 8 km. În prezent, numărul de mașini este din nou în creștere.

În această dimineață au părăsit teritoriul R. Moldova pe sens de ieșire spre România circa 3100 mii de cetățeni ucraineni, și alți 3320 au revenit în țară, în Ucraina. Către ora 8 dimineața au fost depuse 315 solicitări de azil, în special pentru copii însoțiți de adulți”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă.

Revenco a subliniat că persoanele care solicită ajutor sunt familii cu copii, care sunt îndreptate către centrul de cazare al solicitanților de azil, aflat în gestiunea Biroului de Migrație și Azil din Chișinău. În prezent, în acest centru sunt cazate 74 de persoane.

„De asemenea, sunt date în funcțiune două centre provizorii. În centrul provizoriu de la Palanca sunt acum 21 de persoane, adulți cu copii. La centrul Călărășeuca, amplasat în incinta spitalului din Otaci, sunt în prezent 22 de persoane. Centrul Moldexpo din Chișinău este orientat spre plasarea cetățenilor din Ucraina care solicită asistență și este funcțional  de la ora 1.00. La această oră la Moldexpo se află 72 de persoane. Capacitatea ambelor centre provizorii de la Palanca și Otaci este de 600 de persoane, iar la Moldoexpo de 300 de persoane”, a mai adăugat aceasta.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că la toate centrele sunt delegați asistenți sociali și reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil.

(sursa:www.infoprut.ro)