Municipiul Iași va sprijini financiar și logistic orașul frate Cernăuți

La inițiativa primarului Mihai Chirica, municipalitatea ieșeană ar putea sprijini financiar și logistic Primăria orașului înfrățit Cernăuți din Ucraina. În cursul serii de joi, 24 februarie, primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, a trimis Primăriei Municipiului Iași o solicitare de sprijin constând în o serie de echipamente și bunuri necesare pentru sprijinirea populației ucrainene afectate de invazia armatei Rusiei. Edilul din Cernăuți a solicitat, printre altele, generatoare diesel și electrice, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, mașini de transport, rezervoare și purificatoare de apă, truse de prim ajutor, corturi, saci de dormit etc., toate acestea fiind necesare pentru organizarea unor centre pentru refugiați, informează Biroul de presă al Primăriei.

Ca răspuns, primarul Mihai Chirica a inițiat un proiect de hotărâre privind alocarea unui ajutor financiar de 500.000 de lei (circa 100.000 de euro) pentru Primăria orașului Chișinău. Proiectul a fost avizat de comisiile de specialitate ale Consiliului Local în ședințele desfășurate vineri, 25 februarie, și care urmează să fie votat în ședința de plen de luni, 28 februarie.

„În urmă cu două luni și jumătate, am avut bucuria de mă întâlni la Iași cu domnul primar Roman Klichuk, consulul general al României la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu, și președintele Consiliului Raional Cernăuți, domnul Ruslan Domnitsak și convenisem atunci să reluăm, îmbunătăți și extinde relațiile de colaborare.

În acest an se vor împlini 10 ani de la semnarea acordului de înfrățire dintre Iași și Cernăuți și, desigur, mi-aș fi dorit să aniversăm acest moment în condiții de pace. Dar «fratele» la nevoie se cunoaște, astfel încât, pe lângă campania de strângere de ajutoare pe care am inițiat-o, încercăm să fim alături și în acest fel de poporul ucrainean atât de afectat de drama războiului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primele demersuri pentru înfrăţirea dintre Iaşi şi Cernăuţi au fost începute în 2010, la iniţiativa Asociaţiei de Prietenie Româno – Ucrainiană, iar în şedinţa din 28 septembrie 2012, Consiliul Local Iaşi a aprobat proiectul de hotărâre privind înfrăţirea municipiului Iaşi cu oraşul Cernăuţi.

Documentul privind înfrățirea celor două orașe a fost semnat pe 6 octombrie 2012, în cadrul unei ceremonii solemne prilejuită de sărbătorirea Zilei Oraşului Cernăuţi, semnatari fiind Mihai Chirica, viceprimar al municipiului Iaşi la data respectivă, și respectiv Vitalii Myhailişin, secretarul Primăriei orașului Chișinău (FOTO).

Iaşiul are o relaţie specială cu Cernăuţiul, ambele oraşe fiind atestate documentar în acelaşi act, şi anume în Privilegiul din 1408 acordat negustorilor din Lemberg (azi Lviv) de Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400 – 1432). (E.M.)