Social democrații ieșeni își exprimă solidaritatea față de cetățenii ucrainieni afectați de război

PSD Iași condamnă ferm invadarea Ucrainei și își exprimă solidaritatea față de populația afectată de acest război nedrept. Într-un comunicat de presă, remis redacției în această după amiază, social-democrații ieșeni fac un apel la consens administrativ și politic pentru gestionarea eficientă a acestei crize generată de conflictul armat din Ucraina.

„Mă îngrijorează situația din Ucraina. Din păcate, există riscul ca acest stat să fie ras de pe harta geografică a lumii. Nu era cazul ca în 2022 să avem astfel de comportamente totalitariste. Independența, suveranitatea, libera exprimare și democrația sunt principii de stat la care nu are dreptul să atenteze nimeni. Sunt alături de poporul ucrainean. Este nevoie mai mult ca oricând de solidaritate și consens între toți actorii participanți la actul administrativ și politic. Toți am trecut cu greu peste pandemie și efectele acesteia. Chiar nu mai era necesar un război purtat atât de aproape de granițele României”, declară senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

„Drama prin care trec cetățenii ucraineni este de neimaginat. Copii, mame, tați și bunici s-au trezit într-o lume nesigură și acum sunt forțați să fugă din calea războiului. Luptele din Ucraina sunt un act împotriva democrației și un destabilizator al păcii și al economiei din întreaga lume. În aceste momente critice, trebuie să fim solidari și să venim în sprijinul cetățenilor ucraineni. Aceștia nu au nicio vină, însă ei sunt cei care suferă din cauza deciziilor unor lideri politici. Nu trebuie să uităm nicio clipă faptul că politica trebuie făcută pentru protejarea tuturor oamenilor și garantarea unui viitor sigur pentru aceștia”, afirmă, la rândul său, secretarul de stat Bogdan Balanișcu, președintele Organizației Municipale Iași al PSD.

„Având în vedere că Iașul este situat foarte aproape de granița cu Ucraina, Instituția Prefectului a făcut tot ce era posibil pe plan local pentru pentru pregătirea primirii refugiaților care fug din fața războiului din Ucraina. Situația însă trebuie coordonată de la nivel național, de către Ministerul de Interne, care are competențe de acțiune în acest domeniu. Instituția Prefectului colaborează cu autoritățile locale și instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență pentru coordonarea eficientă a activităților”, se mai precizează în comunicat.

În acest sens, social-democrații ieșeni au demarat deja o campanie internă prin care cei interesați pot dona la sediul partidului alimente, haine și orice produse de care se vor putea folosi ulterior persoanele care vor ajunge în Iași și vor fi cazate în taberele pentru refugiați.

De asemenea, tinerii social-democrați pregătesc echipe de voluntari care să sprijine autoritățile locale atunci când va fi necesar.