Xi Jinping: China sprijină Rusia să rezolve criza din Ucraina „prin dialog”

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis, vineri, într-o convorbire telefonică, preşedintelui rus Vladimir Putin că statul chinez sprijină Rusia în demersurile de a rezolva criza din Ucraina prin intermediul dialogului, relatează televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit BBC.

Astfel, în timp ce statele occidentale au creat un front comun împotriva Rusiei, China, vecinul statului rus, este mai îngăduitoare.
Războiul declanşat de Rusia în Ucraina reprezintă o provocare majoră pentru China pe mai multe fronturi.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a refuzat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, să numească ofensiva rusă drept o „invazie”, deoarece „contextul istoric este complicat”, iar situaţia actuală este „cauzată de tot felul de factori”, potrivit sursei citate
Guvernul chinez doreşte să îşi consolideze legăturile militare şi strategice cu Moscova. Cu toate acestea, China reprezintă partenerul economic principal al Ucrainei, iar Beijingul ar dori să menţină relaţii bune cu Kievul. Aşadar, China se află într-o ipostază dificilă în cadrul acestui conflict.
Prezenţa lui Putin la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing a subliniat cât de strânse sunt relaţiile diplomatice dintre Rusia şi China. Preşedintele rus a fost unul dintre puţinii lideri mondiali care au participat la festivităţi.
În plus, Putin a aşteptat ca Jocurile de iarnă din capitala chineză să se încheie pentru a recunoaşte cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi a trimite trupe care să le susţină.
(sursa:www.news.ro)