Războiul din Ucraina – ziua a patra. Lupte pe străzile din Harkov, după ce rușii au intrat în oraș. Un bloc a fost lovit de o rachetă

Bombardamentele și atacurile Rusiei în Ucraina au avut ca țintă zonele marilor orașe Kiev și Harkov în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un gazoduct a fost lovit de un atac în al doilea cel mai mare oraș – Harkov precum și un bloc de locuințe, o femeie căzând victimă. Potrivit oficialilor locali, rușii au intrat în oraș duminică dimineața iar vehicule militare rusești se află pe străzi, unele dintre ele fiind distruse de forțele ucrainene. În capitala Kiev, forțele armate ale Ucrainei spun că sunt în control. Un depozit petrolier de la sud de oraș a luat foc după ce a fost lovit de un atac.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.

Principalele informații ale zilei:

  • Armata Rusiei a intrat în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, și se luptă cu forțele ucrainene
  • Un depozit petrolier la sud de Kiev și un gazoduct din Harkov au fost lovite de atacuri în timpul nopți

Zelenski anunţă înfiinţarea unei „legiuni străine internaţionale”

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 10:33 Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters.

„Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată, conform Agerpres.

Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

„Dacă aveţi experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”, a îndemnat Zelenski, transmiţând totodată un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să „rămână puternice”.

Putin le spune rușilor că războiul este, de fapt, o asistență militară a regiunilor din Donbas

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 10:25 Președintele rus Vladimir Putin a salutat duminică dimineață  „eroismul” forțelor ruse în Ucraina. Într-un scurt discurs televizat de felicitare a soldaților de Ziua Forțelor Speciale care a marcat primele sale declarații publice de vineri, liderul de la Kremlin s-a referit la invadarea Ucrainei de către Rusia drept o „operațiune specială de a oferi asistență republicilor populare din Donbas”, notează The Guardian.

Premierul Poloniei se teme de un atac al Rusiei împotriva estului UE

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 10:04 Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o dublare a cheltuielilor de apărare în Europa, spunând într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.

Ministrul Apărării din Ucraina: Fără această luptă, Europa nu va fi niciodată în siguranță

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 10:00 Într-o lungă postare pe Facebook, ministrul Apărării ucrainean Oleksi Reznikov a lăudat soldații, poliția, personalul medical și de asemenea civilii care s-au înarmat.

„Uitați-vă. Mulți și-au înfrânt într-un final frica și au îndrăznit să înfrunte Kremlinul”, a scris Reznikov.

„Fără această armată și poporul nostru, Europa nu va fi niciodată în siguranță. Fără noi, Europa pur și simplu nu (va exista)”.

Citește și Un miliardar japonez i-a trimis o scrisoare lui Zelenski prin care îl anunță că donează aproape 8 milioane de euro Ucrainei

Un oraș din sudul Ucrainei a fost cucerit, potrivit presei din țară

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 09:20 Un oraș din sudul Ucrainei a fost cucerit de Rusia, potrivit presei din stat, citată de BBC. Trupele rusești ocupă Noua Kahovka. Este un oraș mic, însă strategic localizat pe râul Nipru, care furnizează canale de apă pentru peninsula Crimeea.

Primarul Volodimir Kovalenko ar fi spus că trupele rusești au capturat comitetul executiv al orașului și au înlăturat steagurile Ucrainei de pe clădiri.

Analiștii citați de BBC notează că avansul Rusiei dinspre sud a avut cel mai mare succes dintre ofensivele sale. Acum forțele rusești amenință Herson, Mikolaiv și Melitopol.

Sirenele se aud în Kiev

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 08:55 BBC scrie că o explozie a fost auzită la vest de centrul Kievului, după ce sirenele au fost declanșate în acest oraș.

Forțele militare ale Rusiei au intrat în Harkov

ACTUALIZARE 27 FEBRUARIE 08:25 Forțele Rusiei au intrat în Harkov, potrivit oficialilor locali. Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că vehicule militare ușoare au „pătruns în oraș”. Anterior acestei afirmații, imagini video arată unele vehicule militare rusești care mergeau pe străzile din nord-estul orașului. De asemenea, imaginile arată vehicule militare rusești distruse pe străzile din oraș.

Sinegubov a cerut locuitorilor să stea la adăpost, spunând că trupele rusești par să fie în centrul orașului.

(sursa:www.digi24.ro)