Zelenski acuză Rusia de genocid. Ucraina depune plângere la Tribunalul Internațional de la Haga

Ucraina depune plângere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, a anunțat duminică Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean acuză țara de teroare și susține că trupele ruse au luat drept țintă civili, inclusiv copii, relatează CNN.

„Ucraina și-a depus cererea împotriva Curtea Internațională de Justiție”, a scris Zelenski pe Twitter. „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și să ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a mai transmis președintele Ucrainei.

„Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Ar fi fost mult mai multe crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși”, a declarat Zelenski, într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU”, a spus el, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Zelenski a declarat că nu există „niciun loc din Ucraina pe care trupele rusești să îl considere o țintă inacceptabilă”.

Luptele au izbucnit pe străzile din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după ce forțele rusești au intrat în oraș.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a vizat doar infrastructura militară, precizând într-o declarație: „Forțele armate ale Federației Ruse nu lovesc orașe și localități, iau toate măsurile pentru a salva viețile civililor”. „Au mințit când au spus că nu vor viza populația civilă. Încă din primele ore ale invaziei, trupele rusești au lovit infrastructura civilă”, a replicat președintele ucrainean.

„Ei luptă împotriva a tot și a tuturor. Atacă grădinițe, clădiri rezidențiale și chiar ambulanțe. Ei folosesc artileria și rachetele împotriva unor întregi blocuri rezidențiale unde nu a existat niciodată nicio infrastructură militară. Multe orașe și localități ucrainene supraviețuiesc în condiții comparabile cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a conchis Zelenski în discursul său.

(sursa:www.digi24.ro)