Eficacitatea vaccinului împotriva infectării cu COVID-19 în rândul acestor copii a scăzut la 12% la sfârşitul lunii ianuarie de la 68% la mijlocul lunii decembrie prin comparaţie cu copiii care nu s-au vaccinat, indică studiul, care nu a fost încă evaluat de alţi cercetători în domeniu.
Pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani, protecţia vaccinului împotriva infectării cu coronavirus a scăzut la 51% la sfârşitul lunii ianuarie, de la 66% la mijlocul lunii decembrie.
„Aceste rezultate evidenţiază nevoia de a studia o dozare alternativă a vaccinului pentru copii şi a continuării altor măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea măştii, pentru a preveni infectarea şi transmiterea”, au precizat cercetătorii.
Vaccinul a fost eficient în proporţie de circa 48% în prevenirea spitalizării copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, în timp ce eficienţa acestuia a fost de 73% în rândul adolescenţilor în luna ianuarie, în scădere faţă de eficacitatea de 100% şi, respectiv, 85% împotriva spitalizării în rândul celor două grupe de vârstă la jumătatea lunii decembrie, potrivit studiului.
Cu toate acestea, dr. Paul Offit, expert în boli infecţioase la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, a pus la îndoială faptul că datele au fost suficient de solide pentru a spune că eficacitatea vaccinului a scăzut semnificativ, în special împotriva formelor severe de boală.
„Nu este surprinzător că protecţia împotriva formelor uşoare ar putea scădea”, a declarat Offit.”Scopul vaccinului este de a proteja împotriva formelor severe de boală – pentru a preveni spitalizarea copiilor”, a adăugat el.
Copiii din grupa de vârstă 5-11 ani au primit o doză mai mică de vaccin – de 10 micrograme – faţă de adolescenţii din grupa de vârstă 12-17 ani, care au primit aceeaşi doză de vaccin – 30 de micrograme – ca adulţii şi sunt eligibili pentru o a treia doză de ser anti-COVID-19. AGERPRES