Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa, este îngrijorat de faptul că una dintre cele mai importante investiții ale județului, respectiv Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, ar putea rămâne doar un vis pentru pacienți, după ce, recent, Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a respins acest proiect.
“Încă de acum câteva luni, am atras public atenția și, din păcate, se confirmă: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iași are puține șanse de a fi construit cu fonduri europene. Introdus de liberali și de useriști în Planul Național de Redresare și Reziliență la capitolul „Construirea și/sau dotarea de noi unități medicale/spitale publice”, proiectul a fost poziționat abia pe locul 36 din 49, în condițiile în care vor fi finanțate doar 25 de astfel de investiții.
Și mai îngrijorător: recent, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, condusă de PNL, nu a avizat proiectul.
Noi, parlamentarii social-democrați, senatori și deputați deopotrivă, am înțeles necesitatea construirii, din temelie, a unui Institut al Inimii la Iași. Am inițiat chiar un act normativ în acest sens. Unitatea medicală va trata pacienții cu afecțiuni cardiace din zona Moldovei, o regiune cu o populație de peste 5 milioane de locuitori.
Actualul spațiu în care funcționează Institutul de Boli Cardiovasculare este insuficient. Sunt doar câteva etaje în condițiile în care deservește de trei ori mai mulți pacienți decât restul spitalelor similare din țară. Statistica ilustrează cât se poate de clar în ce constă urgența: țara noastră ocupă, din nefericire, unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Sunt de trei ori mai multe față de media europeană.
Șeful PNL al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, celebru mai degrabă pentru numărul dosarelor penale în care este implicat, prezintă periodic machete și randări de spitale, planșe frumos colorate. Trucuri ieftine de politician mărunt! Însă, până la această oră, niciunul dintre proiectele pe care le-a vânturat nu a avansat și cu fapte concrete. Alexe tot vorbește despre finanțarea SF-urilor la spitalele din Iași. Încep să cred că SF nu înseamnă Studii de Fezabilitate, ci proiecte Științifico-Fantastice. Adică, pe care Alexe nu va fi în stare să le implementeze niciodată.
Fac un apel la toți parlamentarii, indiferent de culoare politică și de regiunea din care provin: Iașul și Moldova au nevoie de acest spital! Haideți, cât încă se mai poate, să-l introducem pe lista de finanțare prin PNRR. Nu e un moft local sau o ambiție politicianistă, ci este o necesitate dincolo de orice dubiu!”, afirmă senatorul Maricel Popa într-un comunicat remis redacției.
Potrivit proiectului, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi urmează să fie construit la Miroslava, pe o suprafaţă de 12 hectare, noua unitate medicală urmând să deservească în final peste 5,5 milioane de locuitori din toate cele opt judeţe ale Moldovei, la care se adaugă cei din zonele de peste graniță (Republica Moldova şi Ucraina).
Terenul pe care urmează să fie ridicată construcţia are acces la șoseaua de centură a municipiului Iași, având de asemenea legătură directă cu Drumul European 85 și Drumul Județean 248A. De asemenea, zona nu are restricții pentru realizarea unui heliport, necesar unui spital la standarde cu adevărat europene.
Institutul Regional de Boli Cardiovasculare va fi, practic, un holding de spitale și clinici care vor concura în tratamentul bolilor cardiovasculare, recuperării cardiologice şi a altor activități conexe.
Unitatea va include ambulatoriu și triaj primire urgențe, clinică de chirurghie cardiovasculară pentru adulți, clinică de chirurghie infantilă, clinică de cardiologie, clinică de prevenție și recuperare cardiovasculară, clinică de îngrijiri paleative cardiovasculare.
Holdingul va cuprinde, de asemenea, farmacii aferente fiecărei clinici, bibliotecă cu 2-3 săli de studiu, săli de conferințe, laboratoare de analize și alte investigații necesare bolnavilor, policlinică, săli de studiu pentru studenții în practică, hotel pentru bolnavii veniți în tratament din alte zone ale țării sau străinătate, cantină pentru spital/restaurant vizitatori, garaj auto/elicopter, grup administrativ, atelier de dezinfecție, dotare cu aparatură de ultimă generație/ambulanțe și elicopter, spălătorie, etc.
Spitalul va asigura, după finalizare, câteva sute de noi locuri de muncă pentru medici, cadre medii și specialişti cu înaltă calificare.
Valoarea estimată pentru construirea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este aproximativ 350 milioane de euro. (E.M.)