De marţi, Antibiotice Iaşi va fabrica 2,5 milioane pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore; necesarul – 30 milioane

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, începând de marţi, Compania Antibiotice Iaşi va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore, menţionând că necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

Rafila a atras atenţia că iodura de potasiu nu este un panaceu universal şi se administrează strict la indicaţie, pentru timp limitat.

„Începând de mâine, Compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la două zile, în 48 de ore. Antibiotice Iaşi este un producător responsabil (…) şi s-a ocupat. Nu ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanţă, adică nu substanţă activă, asta producătorul şi-o procură. Nu cred că o să fie probleme, dar aş vrea totuşi un lucru extrem de important pentru toată lumea: iodura de potasiu nu e este un panaceu universal. Nu se ia preventiv. Noi am dat de la Ministerul Sănătăţii un comunicat de presă săptămâna trecută şi am spus foarte clar că este o substanţă care se administrează strict la indicaţie pentru un timp limitat pentru anumite categorii de persoane”, a afirmat, luni, Rafila, întrebat la sediul PSD cum se va mobiliza ţara noastră în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

El a precizat că INS şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii au estimat că ar fi nevoie de maxim 30 de milioane de comprimate.

„În urma acestui lucru am făcut rapid o evaluare a nevoilor. Am discutat cu Antibiotice Iaşi, cu Autoritatea Naţională a rezervelor de stat, încât lucrurile să fie şi sub control în cel mai scurt timp. (…) Deci nu e vorba de câte doze avem nevoie, este un necesar făcut de către Institutul Naţional de Sănătate publică şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii. Este vorba de maxim 30 de milioane de comprimate”, a mai spus Rafila.

Ministrul a menţionat că aceste comprimate vor fi transmise Direcţiei de Sănătate publică pentru a ajunge la primării.

„Ele vor fi duse la Direcţia Sănătate Publică, important este să ajungă în timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării încât să existe acces, dar nu aş vrea să facem din acest subiect o temă repetitivă. Eu am dat suficiente informaţii, ne-am ocupat să asigurăm necesarul, dar încă o dată, nu e vorba despre un panaceu universal. Este vorba de o substanţă care acţionează ţintit exact la nivelul tiroide şi nimic altceva”, a adăugat Rafila. AGERPRES