Victimele violenţei domestice vor avea acces la locuinţele sociale şi la cele de necesitate, potrivit unui proiect iniţiat de deputaţii USR Oana Ţoiu şi Oana Cambera, adoptat luni de Senat.
Proiectul prevede includerea victimelor violenţei domestice în categoria beneficiarilor de locuinţe sociale, pe termen lung, şi posibilitatea de acordare a locuinţelor de necesitate ca măsură temporară adiţională, la cererea acestora, pe perioada ordinului de protecţie. Locuinţele de necesitate sunt cele prevăzute pentru victimele inundaţiilor, care nu puteau fi folosite pentru alte scopuri în cadrul legal existent nici atunci când riscul inundaţiilor nu exista.
Potrivit iniţiatorilor, „victimele violenţei domestice vor putea utiliza acum locuinţe de necesitate, pe perioada ordinului de protecţie, având astfel acces la un spaţiu sigur care le oferă posibilitatea ieşirii din situaţia de vulnerabilitate şi transferul către o viaţă independentă, dat fiind că acum infrastructura dedicată de adăposturi de urgenţă şi locuinţe protejate acoperă mai puţin de jumătate din necesar”.
„Prima urgenţă acum este sprijinul femeilor şi al mamelor ce au fugit de război cu ce au apucat să ia din casă şi adesea cu copii mici în braţe, dar nu este deloc singura prioritate. Suntem o ţară în care este pace, dar mii de lupte invizibile se duc în spatele uşilor închise şi uneori asta înseamnă tot o fugă de pericol, cu puţinul esenţial şi cu copiii care au nevoie de protecţie. În 2021 au fost 18.303 cazuri de pericol iminent sesizate de poliţiştii care au intervenit şi din păcate aproape unul din trei ordine de protecţie sunt încălcate, iar 84% dintre faptele de loviri sau violenţe s-au întâmplat la domiciliu. Adăposturile de urgenţă şi locuinţele protejate sunt prea puţine, aşa ca votul dat azi pentru includerea victimelor în categoria celor care pot cere locuinţe sociale sau de necesitate este esenţial ca mai multe să poată avea, mai mult timp, un acoperiş sigur deasupra capului’, a declarat, în plenul Senatului, Oana Ţoiu.
În România, în 2021, au fost emise 10.336 de ordine de protecţie, dintre care 4.870 provin din ordine de protecţie provizorii. Faptele au fost comise atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, în proporţii aproape egale, conform unui raport al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, bazat pe datele IGPR.
Proiectul de act normativ a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional. AGERPRES