Medical worker wearing personal protective equipment doing corona virus swab on female patient - Covid19 test and health care concept

Alexandru Rafila: Testarea trebuie să continue, centrele de evaluare vor funcţiona

Testarea COVID va continua, iar centrele de evaluare vor funcţiona, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

„Testarea rămâne o componentă esenţială a controlului acestei infecţii. Nu putem să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. (…) Menţinem capacitatea de testare inclusiv a centrele de prelevare care sunt în Bucureşti şi cred că mai sunt încă în câteva judeţe, încât oamenii să aibă acces la testare şi îi sfătuim să se îndrepte spre aceste centre sau spre medicii de familie care, în mod evident, pot să facă în continuare testarea. Nu trebuie renunţat la testare, pentru că testarea face parte din acest ansamblu de măsuri, care ne-au permis de data aceasta să ţinem lucrurile sub control, să nu avem spitalele supraaglomerate şi să nu avem aşa de multe decese. Testarea trebuie să continue. Şi acele centre de evaluare vor continua să funcţioneze, pentru că scopul nostru nu este să internăm oamenii în spitale. Scopul este să putem să evaluăm şi să le oferim tratament ambulatoriu”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

 

Referindu-se la spitale, Rafila a spus că acesta vor funcţiona în „sistem combinat” – vor trata şi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dar şi pacienţi cu alte patologii -, iar pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea acelor unităţi medicale va fi reluată cu tot profilul de activitate pe care îl avea înainte.

„Spitalele vor funcţiona în sistem combinat. Adică unităţile sanitare care au tratat şi până acum pacienţi COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienţi în spitale. Ei trebuie trataţi în continuare. Pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară, încât să existe un proces gradual de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale, iar pentru acest lucru am discutat cu cei de la CNAS şi vom asigura şi o perioadă de tranziţie de finanţare la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unităţi sanitare. Discuţia a fost pentru data de 30 septembrie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie. România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022. AGERPRES