A man holds his son as people wait to board a bus after fleeing the Russian invasion of Ukraine, at the border checkpoint in Medyka, Poland, March 8, 2022. REUTERS/Yara Nardi

Acord ruso-ucrainean pentru mai multe culoare de evacuare a civililor miercuri

Ruşii şi ucrainenii au convenit miercuri să respecte încetări ale focului în jurul unei serii de culoare umanitare pentru evacuarea civililor, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit anunţului, Moscova şi-a confirmat acordul de a respecta o încetare a focului între orele locale 09:00-21:00 (07:00-19:00 GMT) în jurul a şase zone lovite de lupte. Au fost definite culoare pentru evacuarea civililor din Energodar spre Zaporojie (sud), de la Izium spre Lozova (est) şi de la Sumî spre Poltava (nord-est), unde un coridor a permis deja evacuarea a mii de civili marţi.

Alte culoare urmează să mai fie create pentru evacuarea spre Kiev a civililor din mai multe oraşe de la vestul capitalei, puternic bombardate, printre care Bucea, Irpin şi Gostomel.

Miercuri, primarul din Energodar (sud-est), Dmitro Orlov, a anunţat că este în vigoare o încetare temporară a focului, pentru a permite evacuarea civililor printr-un coridor umanitar.

Ajutoarele umanitare vor putea ajunge în oraş, care s-a aflat sub tirurile armatei ruse, a spus Orlov, precizând că ‘la întoarcere, autobuzele îi vor culege pe civilii care vor să plece’ spre oraşul vecin Zaporojie.

Cel puţin zece persoane au murit marţi în urma tirurile armatei ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, a afirmat miercuri responsabilul regiunii administrative Lugansk, Serghei Gaidai, într-un comunicat pe Telegram.

Potrivit Înaltului Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, numărul persoanelor refugiate din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse a ajuns probabil la 2,1-2,2 milioane.

Într-o conferinţă de presă la Stockholm, Grandi a declarat miercuri că ‘acum este timpul să încercăm să ajutăm la frontiere’, nu pentru discuţii despre repartizarea refugiaţilor între ţări.

Grandi a menţionat că în special Republica Moldova, stat care nu face din Uniunea Europeană, este foarte vulnerabilă în situaţia actuală. AGERPRES