Lukaşenko spune că armata belarusă trebuie să prevină orice atac din spate împotriva Rusiei

Ministerul belarus al Apărării trebuie să prevină orice atac din spate împotriva forţelor ruse, a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială BelTA, potrivit Reuters.

Rusia şi-a folosit aliatul Belarus ca rampă de lansare a invaziei sale în Ucraina la 24 februarie.

Lukaşenko le-a transmis şefilor instituţiilor de apărare că trebuie să împiedice orice încercare – probabil a forţelor ucrainene – de a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti şi de a-i „lovi pe ruşi din spate”.

În acelaşi timp, el a dispus specialiştilor din Belarus să asigure alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobâl, situată în Ucraina, a relatat BelTA news.

Ucraina a avertizat miercuri asupra pericolului unei scurgeri de radiaţii la Cernobâl după ce electricitatea a fost întreruptă, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a văzut „niciun impact major asupra securităţii”.

Rusia acuză forţele ucrainene de atacarea liniilor electrice şi a staţiei care alimentează centrala nucleară.

Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 februarie că centrala nucleară de la Cernobâl se află sub controlul armatei ruse, care desfăşoară o „operaţiune specială” în Ucraina. Totodată, personalul tehnic a rămas să lucreze la centrală, ale cărei reactoare sunt oprite de mult timp. AGERPRES