Moscova acuză din nou Pentagonul că a finanţat cercetări asupra armelor biologice în Ucraina

Ministerul Apărării rus a acuzat din nou joi Statele Unite că au finanţat un program de arme biologice în Ucraina, afirmând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoare ucrainene, relatează France Presse.

„Scopul acestor cercetări biologice finanţate de Pentagon în Ucraina a fost de a crea un mecanism de propagare secretă a unor agenţi patogeni mortali”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, în briefingul său matinal despre conflictul din Ucraina.

Potrivit acestuia, Moscova a recuperat „documente de la angajaţi ai laboratoarelor ucrainene”, evocând „transferul de biomateriale umane prelevate din Ucraina spre alte ţări la cererea unor reprezentanţi americani”.

Konaşenkov a citat de asemenea un „proiect american privind transferul de agenţi patogeni de către păsări sălbatice migratoare între Ucraina şi Rusia şi alte ţări vecine”.

El a afirmat că SUA intenţionau să „desfăşoare în Ucraina în 2022 activităţi privind agenţii patogeni la păsări, lilieci şi reptile” şi privind „posibilitatea răspândirii pestei porcine africane şi a antraxului”

„În laboratoarele înfiinţate şi finanţate din Ucraina, există documente care arată că au fost efectuate experimente cu eşantioane de coronavirus de la lilieci”, a continuat purtătorul de cuvânt rus.

Atât Statele Unite, cât şi Ucraina au negat existenţa unor laboratoare destinate producerii de arme biologice în ţara care se confruntă din 24 februarie cu o ofensivă rusă condusă de zeci de mii de soldaţi, aminteşte AFP.

Rusia a acuzat deja Statele Unite în 2018 că efectuează în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, doreşte să adere la NATO şi UE.

Pentru a-şi justifica ofensiva, Moscova a susţinut, de asemenea, că Ucraina ar avea ambiţia de a se dota cu arme nucleare, o idee pe care a abandonat-o în mod voluntar în anii 1990.AGERPRES