Artmark: Maşină de criptat Enigma, în Licitaţia de Istorie a Tehnicii, pe 17 martie

Un exemplar al celebrei maşini de criptat Enigma, folosită de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este scos la licitaţie în cadrul Licitaţiei de Istorie a Tehnicii, care va avea loc pe 17 martie, la Casa de Licitaţii A10 by Artmark.

Potrivit unui comunicat al Artmark, piesa de muzeu, extrem de rară, are un preţ de pornire de 10.000 de euro.

Impresionante apariţii în cadrul Licitaţiei de Istorie a Tehnicii sunt şi maşinile de scris Olivetti, telefonul Ericsson Cobra, bicicleta militară din dotarea armatei elveţiene de la 1942, dar şi maşina sportivă Volkswagen Sicra Big Buggy din 1973.

Licitaţia de Istorie a Tehnicii va avea loc joi, 17 martie, ora 19,00, exclusiv online, pe platforma Artmark Live.

Cele 105 piese pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00-20,00.

Cu o istorie încărcată, maşinăria de criptat face parte dintre puţinele piese care nu au fost distruse după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind şi unul dintre secretele cel mai straşnic apărate de armata germană.

Maşinăria are seria K877 şi dispune de patru rotoare pentru a genera cifruri de criptare şi decriptare de mesaje secrete, mecanism ce o face una dintre cele mai sigure maşini de criptare Enigma. Piesa din cadrul licitaţiei de joi, 17 martie, este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul clar, simbol cu simbol, iar la capătul celălalt rezultă simbolurile criptate. Fiecare literă tastată este convertită aleatoriu într-o altă literă a alfabetului.

Un exemplar rar al maşinii de criptat Enigma, folosit de armata germană în al Doilea Război Mondial, model M2-3, a fost adjudecat anul trecut pentru 135.000 de euro, în cadrul Licitaţiei de Curiozităţi Tehnice din luna martie. Un record recent pentru o maşină de criptat Enigma a fost stabilit în 2017, la celebra Casă de Licitaţii Christie’s, când a fost vândută o piesă din 1944 pentru 547.500 de dolari. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: artmark.ro