Cătălin Predoiu: Desfiinţarea SIIJ – obiectiv asumat şi îndeplinit de Guvern în termen

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi este un obiectiv pe care Guvernul şi l-a asumat pentru luna martie şi care a fost îndeplinit în termen.

„Acest obiectiv al desfiinţării SIIJ este înscris în Mecanismul de Cooperare şi Verificare. El ar putea avea un impact şi în ceea ce priveşte problema aderării României la Schengen. Prin urmare, se impunea cu urgenţă adoptarea SIIJ. Nu mai spun că prin mandatul acordat de către dumneavoastră în Parlament, în programul de guvernare, era înscris un termen precis – martie 2022, când proiectul trebuia să treacă prin Parlament, în prealabil propus de minister şi SIIJ să fie desfiinţată. Obiectiv pe care Guvernul şi l-a asumat şi l-a îndeplinit în termen”, a afirmat Cătălin Predoiu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de USR împotriva sa.

 

El a explicat că a avut consultări pe marginea proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale în interiorul sistemului judiciar, dar şi în afara acestuia.

„Am făcut consultări nu numai cu magistraţii, nu numai cu CSM, cu asociaţiile de magistraţi, ci şi cu societatea civilă şi cu membri ai Parlamentului, ai Comisiilor juridice din Parlament, membri ai partidelor şi oricine a dorit să mă primească am stat de vorbă cu el. Am făcut consultări la Bucureşti, online la Bruxelles, am discutat cu toţi cei care aveau legătură cu acest subiect. De ce? Pentru a-mi face o idee cu privire la situaţia concretă din teren, pentru că nu facem politică în vid, în vise, facem politică în lumea reală. Pentru a atinge un obiectiv trebuie să te raportezi la realitatea pe care o ai în teren, în faţă. Şi care era acea realitate? Ce au arătat aceste consultări? Şi anume faptul că magistratura era divizată pe acest subiect. Când am început consultările, în decembrie 2020, o parte dintre magistraţii cu care am discutat, inclusiv la nivelul CSM, nici nu voiau să audă de desfiinţarea SIIJ. Acesta este adevărul. Dacă unii ne facem că nu vrem să îl vedem, e altă poveste. Ceilalţi voiau desfiinţarea SIIJ, dar cu o anumită procedură după şi anume refacerea competenţei DNA”, a explicat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a arătat că avizul CSM era necesar pentru că, după evenimentele din 2017, era o opinie conturată în Parlament şi anume că nu se va mai intra pe legiferare în domeniul justiţiei fără un acord cu sistemul judiciar.

„Teza potrivit căreia s-a pactizat cu doar o anumită aripă din CSM, cea nereformistă şi că, de fapt, s-a trecut peste poziţia celor reformişti, a procurorilor, a judecătorilor este falsă şi este demonstrată de votul care s-a dat în obţinerea avizului pentru proiectul de lege – au votat în CSM atât judecători, cât şi procurori, ceea ce dărâmă complet aceste argumente”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul a mai susţinut că proiectul a fost întârziat pentru că anul 2021 a fost irosit. „Nu este rostul meu să dezbat acum de ce a fost irosit, dar cert este că un an de zile s-a pierdut. Prin urmare, urgenţa era de la sine înţeleasă”, a afirmat Predoiu.

Potrivit acestuia, dacă va fi ceva de îndreptat în cazul desfiinţării SIIJ se va discuta la momentul dezbaterii legilor Justiţiei. Cătălin Predoiu a mai precizat că în niciun aviz de la Comisia de la Veneţia nu se scrie expres că trebuie desfiinţată SIIJ şi transferată competenţa la DNA. AGERPRES