Tiruri asupra unui convoi civil şi asupra unui teatru la Mariupol; dezastru umanitar la Herson

Tirurile ruseşti asupra civililor care fugeau din Mariupol, oraş-port asediat de peste două săptămâni în sud-estul Ucrainei, s-au soldat miercuri cu morţi şi răniţi, a anunţat armata ucraineană, în timp ce primăria a transmis ulterior că un teatru care găzduia „sute de civili” a fost distrus de un atac aerian rus, relatează AFP.

În acelaşi timp, în regiunea Herson există riscul unui dezastru umanitar, a avertizat ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova, citată de DPA.

Un convoi de civili care pleca din Mariupol spre Zaporojie a fost vizat de tiruri cu lansatoare de rachete multiple Grad în jurul orei locale 15:30 (13:30 GMT), a indicat armata ucraineană pe Telegram, publicând fotografia unui copil rănit şi însângerat.

„Conform unui prim bilanţ, sunt persoane decedate”, adaugă forţele armate ucrainene, care nu au încă un bilanţ exact al victimelor în cazul acestui incident.

După o serie de eşecuri, în lipsa unei încetări a focului, evacuările s-au accelerat în Mariupol, în condiţiile în care locuitorii prinşi ca într-o capcană în acest port strategic duc lipsă acută de apă şi hrană şi nu au nici electricitate.

Un bombardament rusesc săptămâna trecută asupra unei maternităţi din acest oraş a stârnit un val de indignare pe plan internaţional. Moscova, care susţine că nu loveşte obiective civile, a declarat prin vocea unor înalţi responsabili precum ministrul rus de externe Serghei Lavrov că totul nu este decât o înscenare.

Coridorul umanitar folosit de convoaiele de vehicule leagă Mariupol de Zaporojie, mai la nord, prin Berdiansk, situat la o distanţă de 270 km.

Tot la Mariupol, trupele ruse au bombardat miercuri un teatru care servea drept refugiu pentru sute de locuitori ai oraşului sub asediu, provocând mai multe victime, dar al căror număr încă nu a fost stabilit, potrivit unor surse ucrainene, citate de EFE.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a comunicat că în incinta teatrului, redus la o grămadă de moloz, se ascundeau mulţi localnici şi nu se ştie deocamdată dacă sunt supravieţuitori.

În zona teatrului se duce o luptă intensă, de aceea este greu să se ajungă acolo.

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a spus că în clădirea teatrului îşi găsiseră adăpost între 1.000 şi 1.200 de persoane, dar deocamdată nu există cifre exacte despre posibilele victime.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că aceasta este o „altă crimă de război oribilă” comisă de Rusia la Mariupol şi că această clădire a fost „complet distrusă”.

„A fost un atac masiv rusesc asupra Teatrului Dramatic, unde se ascundeau sute de civili nevinovaţi”, a scris Kuleba pe Twitter, remarcând ironic că „ruşii nu puteau şti că este un refugiu civil”.

În acelaşi timp, guvernul ucrainean a avertizat miercuri cu privire la riscul unei catastrofe umanitare în regiunea Herson, ocupată de trupele ruse, potrivit DPA.

„În zonele ocupate temporar, oamenii din unele localităţi, îndeosebi în cele mai mici, duc lipsă de medicamente, iar în unele cazuri şi de produse alimentare”, a tras un semnal de alarmă ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova pe contul său Telegram.

„Din cauza abordării agresive şi a bombardamentelor ocupanţilor ruşi, aici nu pot fi livrate produse din alte regiuni ale Ucrainei”, spune ea, adăugând că, în regiunea respectivă, sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică, gaze şi apă potabilă.

Rusia a anunţat ocuparea oraşului Herson, precum şi a regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei. De la acest anunţ au existat informaţii numeroase potrivit cărora trupele ruse au răpit oameni politici locali pro-ucraineni.

Miercuri, au fost ridicaţi Olexander Iakovlev, primarul oraşului Skadovsk, în apropiere de Peninsula Crimeea anexată, şi consilierul său Iuri Paliuh. Un număr mare de localnici au manifestat în faţa primăriei pentru eliberarea lor.

Iakovlev a postat mai târziu o înregistrare video pe o reţea de social media, în care a spus că a fost eliberat şi că ruşii îl luaseră doar pentru o discuţie, fără alte detalii. AGERPRES