Zelenski îndeamnă Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa prin invazia rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat joi Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP.

„Dragă domnule cancelar (Olaf) Scholz, distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită”, a declarat liderul ucrainean într-un discurs difuzat în faţa Camerei Inferioare a Parlamentului german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ovaţionat în Bundestag joi dimineaţa în picioare, înainte de intervenţia sa video în faţa deputaţilor germani.

La o zi după discursul video susţinut în faţa Congresului american, liderul ucrainean a susţinut o alocuţiune video în faţa Bundestagului, în timpul căreia el şi-a reluat apelul adresat Germaniei de a trimite ajutor militar suplimentar în Ucraina.

În intervenţia sa video în Congresul american, Zelenski a făcut miercuri o paralelă între războiul dus de Rusia în Ucraina şi atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum şi atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane de la Pearl Harbor în 1941.

El i-a mulţumit lui Joe Biden pentru ajutor, dar a implorat de asemenea SUA şi aliaţii lor occidentali să facă mai mult pentru a-i salva ţara de invazia rusă.

Zelenski a făcut un nou apel la impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei sau ca Washingtonul să trimită avioane de luptă. AGERPRES