„Schimbările climatice aduc cu ele secete grave sau chiar inundaţii devastatoare. Seceta reduce acest depozit de ape, inundaţiile le pot contamina, pot distruge calitatea apelor. Niciodată nu trebuie să uităm că apa e o resursă limitată. Suntem obligaţi toţi, fiecare persoană, fiecare instituţie, să depunem toate eforturile pentru a proteja apa şi să învăţăm să o utilizăm într-un mod durabil. Avem şi o veste bună. Specialiştii din domeniul apelor vor avea mult de lucru în perioada următoare. O componentă foarte importantă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă se referă tocmai la managementul apei. Avem un buget de peste 1,4 miliarde euro şi multe reforme de implementat”, a precizat ministrul de resort.
El a menţionat că poluarea şi schimbările climatice sunt două pericole majore care pot atenta la calitatea sau chiar la existenţa apelor subterane.
Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, depozitarea ilegală a deşeurilor poate duce la poluări grave ale apei subterane, cum la fel de grave pot fi şi poluările provocate de unele substanţe din agricultură.
„Aceste substanţe chimice intră în pământ, apoi, când plouă sau când sunt inundaţii, sunt transportate de apă spre interiorul pământului şi ajung în apele subterane. Aş aminti depozitarea gunoiului de grajd. Nitriţii sunt foarte periculoşi pentru sănătatea omului, pot fi chiar fatali dacă ajung în pânza freatică, iar de aici în fântâni. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează un proiect prin intermediul căruia fermierii sunt învăţaţi şi ajutaţi concret în ceea ce priveşte depozitarea corectă a acestor deşeuri prin construirea de platforme de depozitare”, a subliniat Barna Tanczos.
Acesta a atras atenţia că apele contaminate pot duce inclusiv la îmbolnăvirea, chiar la dispariţia pantelor, a animalelor sau pot distruge ecosisteme întregi.
Ziua apei (#WaterDay) este un eveniment anual care îşi propune să se concentreze asupra problemelor globale privind accesul la apă potabilă. Ediţia din acest an este despre rolul şi importanţa apelor subterane, prin sloganul „Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil!”.
Apa este o resursă extrem de preţioasă, la care mulţi nu se gândesc, fiind obişnuiţi să acceseze această resursă prin simpla deschidere a unui robinet. Ziua mondială a apei reprezintă un apel la a ne gândi la acei oameni şi la acele locuri unde apa este o resursă rară şi o chemare pentru a găsi soluţii pentru cei care nu au acces la apă curată.
Datele centralizate de ONU arată că în întreaga lume trăiesc 783 de milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată.
Ziua Mondială a Apei a fost propusă în cadrul Agendei 22 de la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din anul 1992, ce s-a desfăşurat la Rio de Janeiro. În luna decembrie a aceluiaşi an, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia ca, data de 22 martie a fiecărui an, să fie dedicată apei şi creşterii gradului de conştientizare cu privire la această resursă. Prima aniversare dedicată apei a avut loc pe data de 22 martie 1993.
În ceea ce priveşte legătura dintre apă şi schimbările climatice, ONU a subliniat faptul că episoadele meteorologice de vreme extremă pot avea efecte negative asupra surselor de apă curată. De asemenea, forul atrage atenţia asupra modului în care noi, ca societate, avem nevoie de apă pentru a supravieţui, atât la nivel individual cât şi al sistemelor pe care ne bazăm şi pe care este clădită societatea – sistemul medical, sanitar, educaţie, afaceri şi multiple industrii. AGERPRES