„Am avut întotdeauna ca prioritate această boală. Cred că tot ce s-a făcut în ultimii ani este foarte vizibil, în sensul că, în mod evident şi pe date concrete, progrese semnificative au fost înregistrate în controlul tuberculozei. Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană. (…) În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”, a precizat Pistol.
Potrivit secretarului de stat, a fost elaborată o strategie pentru controlul tuberculozei, care se află în procesul de avizare şi aprobare.
„A existat o strategie de luptă împotriva tuberculozei până de curând. Una nouă a fost deja elaborată şi se află în procesul de avizare şi aprobare, o strategie pentru controlul tuberculozei până în 2030 şi care îşi propune din nou acţiuni care să ducă la îndeplinirea obiectivelor. Această strategie a fost elaborată cu finanţare de la Fondul Global, experţi români împreună cu experţi internaţionali ai OMS”, a explicat Adriana Pistol.
Ea a subliniat că tuberculoza depistată la timp şi tratată este o boală vindecabilă 100%.
„Ministerul Sănătăţii şi eu, ca medic epidemiolog, suntem pe deplin conştienţi că tuberculoza, mai ales cea multidrog-rezistentă, este o problemă importantă de sănătate publică şi este o problemă nu numai a pacienţilor, este o problemă şi a familie acestora, a comunităţii din care fac parte şi, evident, a sistemului de sănătate. (…) Ministerul Sănătăţii este preocupat să identifice cele mai eficace şi fezabile soluţii pentru a asigura accesul la diagnostic şi accesul la tratament pentru toate persoanele care au nevoie. (…) Tuberculoza depistată la timp şi dacă ne acordăm răbdarea necesară este o boală vindecabilă 100%”, a evidenţiat Pistol. AGERPRES