Județul Iași, pe locul 7 la nivel național la numărul chestionarelor completate la recensământ

În perioada 14 martie -27 martie 2022, respectiv în primele două săptămâni din etapa de autorecenzare pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor, la nivelul județului Iași au fost completate 48.966 chestionare. Dintre acestea, 24.316 au fost completate în mediul urban (49,6%) şi 24.650 în mediul rural (50,4%). Potrivit numărului de chestionare completate, judeţul Iaşi se situează pe locul 7 la nivel național, după Municipiul Bucureşti și judeţele Brașov, Cluj, Timiș, Constanța și Ilfov, anunță într-un comunicat Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași. Situaţia zilnică a autorecenzării pe judeţe se poate descărca de pe site-ul recensământului, la adresa: /https://www.recensamantromania.ro/situatie-autorecenzare/. Lista locațiilor, precum și programul de funcționare a centrelor de Autorecenzare Asistată din localitățile județului Iași este disponibilă pe site-ul Direcției Județene de Statistică Iaşi, la adresa: https://iasi.insse.ro/informatii/1920-2/. Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL-runda 2021, persoanele interesate pot consulta site-ul www.recensamantromania.ro (site pe care se găsește PLATFORMA DE AUTORECENZARE). Pe acest site a fost inclusă și o secțiune de întrebări frecvente, grupate pe 11 categorii care clarifică cei mai importanți termeni folosiți în chestionar. Reamintim că autorecenzarea este acțiunea prin care înregistrarea informațiilor la recensământ este efectuată de către persoana însăși și  se poate realiza de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează sau al gospodăriei din care aceasta face parte sau de pe echipamente (tablete) puse la dispoziție de către UJIR-uri prin intermediul primăriilor. Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România are posibilitatea autorecenzării, parcurgând 2 pași:

  • Pasul 1: constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru toți membrii gospodăriei, disponibil la o adresa dedicate sau accesând un cod QR postat pe site-ul RPL de către INS.;
  • Pasul 2: constă în completarea chestionarului individual, prin accesarea acestuia la linkul primit pe adresa de e-mail indicată la preînregistrare. Preînregistrarea de la pasul unu este necesară pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării (art.49 din OUG nr.19/2020).