Nicoale Ciucă:  Europa trece prin cele mai complicate timpuri de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

Europa trece prin cele mai complicate timpuri de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Declaraţia a fost făcută la finalul reuniunii şefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, găzduită de prim-ministrul bulgar Kiril Petkov, la Sofia.

 

„Europa trece astăzi prin cele mai complicate timpuri de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, odată cu invadarea Ucrainei de către forţele Armatei ruse, iar în acest context am participat astăzi, la invitaţia premierului Bulgariei, împreună cu premierii Macedoniei de Nord şi Muntenegrului, la un summit în care au fost discutate o serie întreagă de aspecte care vin şi caută soluţii pentru deciziile care au fost luate la Summitul NATO de săptămâna trecută, de la Bruxelles, şi aici trebuie să salutăm încă o dată decizia de înfiinţare a celor patru battle group-uri, dintre care unul pe teritoriul României, iar unul pe teritoriul Bulgariei”, a spus Nicolae Ciucă.

El a reiterat că statele membre NATO se află „sub umbrela celei mai puternice” alianţe politico-militare, iar apartenenţa la Uniunea Europeană oferă măsuri prin care să poată fi protejaţi cetăţenii, locurile de muncă, investiţiile şi economia.

„Este foarte important de subliniat că împreună am căutat să asumăm o serie întreagă de soluţii, astfel încât să demonstrăm că menirea noastră, a guvernelor ţărilor membre NATO şi UE, este aceea de a căuta soluţii pentru cetăţeni, de a fi în măsură ca prin dialog să identificăm acele modalităţi prin care putem să facem faţă oricăror provocări, fie că vorbim de provocările de securitate – şi în acest moment putem să asigurăm cetăţenii că suntem sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare – şi, de asemenea, în tot ce înseamnă ansamblul de beneficii ca ţară membră UE, avem la îndemână o serie întreagă de măsuri prin care să putem să ne protejăm cetăţenii, să protejăm locurile de muncă, investiţiile, economia”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că în cadrul summitului s-a discutat despre modalităţile prin care pot fi identificate noi surse de energie.

„Au avut loc de asemenea discuţii legate de modalităţile în care putem să identificăm noi surse de gaz, să identificăm noi surse de energie. S-au pus în discuţie aspecte legate de interconectare în reţelele de transport energie electrică şi cele de transport gaze”, a precizat premierul. AGERPRES