Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Atelierul de Artă Ionela Sandrina Mihuleac din Cucuteni (județul Iași), organizează în perioada 1 aprilie – 30 mai, expoziția „Odă bucuriei”.
Proiectul expozițional reunește instalații de ceramică, realizate de plasticiana Ionela Mihuleac, precum și elemente textile inspirate de arta populară românească, realizate de Carmen Cumpăratu.
Ionela Mihuleac: „Lucrările mele de ceramică sunt despre bucuria simplă de a crea dincolo de concepte, despre frumusețe, comuniune cu natura și conexiune cu mine însămi”.
Originară din Cucuteni, judeţul Iaşi, Ionela Mihuleac a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (2002) şi cursurile de master în domeniul Foto-video, la Universitatea Artă şi Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (2004). Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, are în portofoliu numeroase expoziții de pictură, sculptură și ceramică. Este, de asemenea, inițiatoarea și coordonatoarea Simpozionului Internațional de Arte „HUMAn”, prin intermediul căruia reunește la Cucuteni artiști din întreaga lume și organizează tabere de creație pentru copii.
Carmen Cumpăratu: „Mă fascinează graiul străbunilor care într-un singur semn poate surprinde un întreg univers. Călătoriți pe meleagurile românești, citiți aceste semne pe porțile maramureșene, bucovinene, pe iile de pe întreg cuprinsul țării și veți înțelege că strămoșii noștri trăiesc prin ceea ce noi suntem și facem acum”.
Specializată în Inginerie Economică în Industria de Textile Pielărie, Carmen Cumpăratu a urmat cursurile de Masterat în Design Vestimentar – Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, este Doctor în domeniul Inginerie și Management, profesor la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași. A urmat Cursul de Aprofundare a artei ceramice, organizat de Ionela Mihuleac, și a participat la Simpozionul Internațional de Arte „HUMAn”. Inspirându-se din arta populară, Carmen Cumpăratu „descifrează” în lucrările sale conținutul înscris în cusăturile de pe costumele populare românești, aducând în expoziție, într-o manieră personală, un limbaj fascinant, în care cuvintele sunt codificate în simboluri ce relevă mesaje transmise din generație în generație.
Vernisajul va avea loc vineri, 1 aprilie, de la ora 17.00, expoziția fiind prezentată de dr. Maria Bilașevski, critic de artă.