Romaşcanu a subliniat, la Consiliul miniştrilor culturii din UE, acţiunile României în sprijinul artiştilor ucraineni refugiaţi

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat luni la Consiliul miniştrilor culturii din Uniunea Europeană, prilej cu care a subliniat acţiunile întreprinse de instituţia pe care o conduce în sprijinul artiştilor ucraineni refugiaţi, informează un comunicat de presă al MC.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Culturii, pe agenda reuniunii s-a mai aflat şi adoptarea concluziilor privind intensificarea schimburilor interculturale prin mobilitatea artiştilor, şi a concluziilor privind elaborarea unei strategii europene pentru ecosistemul industriilor culturale şi creative.

Sursa citată precizează că Romaşcanu a subliniat, în intervenţiile sale, multiplele acţiuni promovate de instituţiile Ministerului Culturii pentru sprijinul artiştilor ucraineni refugiaţi. De asemenea, ministrul s-a referit şi la importanţa alocării de fonduri suplimentare, în special celor din prima linie de sprijin a ucrainenilor, cum e cazul României. El a amintit, de asemenea, de semnarea de către România, alături de alte şapte state, a declaraţiei iniţiată de Polonia pentru lărgirea ariei de sancţiuni împotriva Rusiei în zona culturală.

Ministrul Culturii a vorbit şi despre nevoia unor practici comune de evacuare a patrimoniului mobil afectat de conflicte.

Partea română a avut discuţii fructuoase cu Comisarul Mariya Gabriel şi cu alţi miniştri europeni ai culturii, urmând a se vedea acţiuni concrete în viitor, se mai arată în comunicat. AGERPRES