UE discută ‘de urgenţă’ noi sancţiuni contra Moscovei, anunţă Borrell

Uniunea Europeană discută ‘de urgenţă’ noi sancţiuni împotriva Moscovei, după descoperirea unui mare număr de cadavre ale unor civili în regiunea Kievului, mai ales la Bucea, a transmis luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP.

UE ‘condamnă în termenii cei mai puternici atrocităţile raportate comise de forţele armate ruse în mai multe oraşe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate’, a adăugat Borrell într-un comunicat.

Un nou pachet de sancţiuni se află în discuţie între Cei 27, însă pentru adoptarea de noi măsuri este necesară unanimitatea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat luni sancţiuni individuale şi măsuri privind ‘cărbunele şi petrolul’, însă nu a menţionat achiziţiile de gaz, subiect care îi divizează pe europeni.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut şi el duminică noi sancţiuni după descoperirea cadavrelor unor civili la Bucea, în apropiere de Kiev, crime imputate armatei ruse pe care el le-a calificat drept ‘crime de război’.

O reuniune a miniştrilor de externe din UE este programată la 11 aprilie la Luxemburg, iar un summit european extraordinar consacrat conflictului din Ucraina, situaţiei economice şi apărării europene este prevăzut pentru ‘sfârşit de aprilie, început de mai ‘, au indicat serviciile lui Josep Borrell. AGERPRES