Principalele lupte la Mariupol s-au terminat, susţin forţele separatiste proruse din Doneţk

Principalele lupte din centrul oraşului Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov, s-au încheiat, a declarat joi purtătorul de cuvânt al miliţiilor autoproclamatei republici populare Doneţk, Eduard Basurin, citat de EFE.

„Se poate spune că în zona centrală a oraşului, principalele lupte s-au terminat”, a declarat Basurin la postul de televiziune de stat Rossia-24.

Acţiunile de luptă s-au mutat în portul Mariupol şi la oţelăria Azovstal, situată la marginea oraşului, a adăugat el.

„Am intrat deja în port. Încetul cu încetul, curăţăm acest teritoriu şi alungăm trupele ucrainene din zona industrială Azovstal”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Basurin a adăugat că la Mariupol, oraş aflat sub asediu de mai multe săptămâni de către trupele ruse şi miliţiile proruse din Doneţk, mai sunt vreo 3.000 de soldaţi ucraineni.

„Dar nu ştim câţi colaboranţi au ei printre locuitorii din Mariupol, pentru că sunt şi dintre aceştia”, a declarat el la televiziunea rusă.

După retragerea trupelor ruse din nord-vestul şi nordul Ucrainei, Rusia îşi concentrează acum efortul militar asupra regiunilor de est ale ţării vecine.

Marţi, după expirarea ultimatumului dat forţelor ucrainene de a depune armele şi de a părăsi Mariupol, Ministerul rus al Apărării a anunţat lansarea unei ofensive pentru capturarea oraşului.

„Luând în considerare lipsa de interes a Kievului de a păstra vieţile soldaţilor săi, Mariupol va fi eliberat de unităţile naţionaliste de către forţele armate ruse şi cele ale Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konaşenkov.

Potrivit autorităţilor ucrainene, în oraş, cu 90% din infrastructură distrusă, au mai rămas aproximativ 130.000 de oameni, un sfert din populaţia sa înainte de intrarea trupelor ruse în Ucraina.

Primarul oraşului, Vadim Boicenko, a afirmat miercuri pe contul său Telegram că „acum o săptămână, estimări prudente evaluau numărul morţilor la 5.000”, între care 210 copii.

„Dar având în vedere dimensiunea oraşului, distrugerile catastrofale, durata blocadei şi rezistenţa acerbă, zeci de mii de civili din Mariupol ar putea fi victime ale ocupanţilor”, a avertizat el.AGERPRES