Consilierul prezidenţial Diana Păun consideră că provocările generate de contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus indică necesitatea reconstrucţiei sistemului de sănătate, care să plaseze în centru prevenţia.
„Trebuie pus accent mai mare pe măsurile de prevenţie a îmbolnăvirilor. Pentru că vorbim de pandemii, să nu uităm că există şi pandemii tăcute. Diabetul este una dintre ele. La fel cancerul, bolile cardiovasculare. (…) Pentru România situaţia este cu atât mai dramatică pentru că mai mult de 40% din decesele prin bolile netransmisibile pot fi evitate. Cum? Prin promovarea unor politici susţinute de prevenţie pentru populaţie. (…) Cred că provocările generate de contextul actual, de pandemia prin care tocmai am trecut, indică necesitatea reconstrucţiei sistemului de sănătate care să plaseze în centru prevenţia, vizând din perspectiva mea trei paliere. Informarea şi educarea populaţiei în domeniul medical, ceea ce din fericire am reuşit pe perioada pandemiei. În al doilea rând, dobândirea unor atitudini şi deprinderi care să fie favorabile sănătăţii şi nu în ultimul rând implicarea activă a populaţiei în păstrarea propriei sănătăţii. Responsabilizarea fiecăruia dintre noi pentru a căpăta comportamente benefice”, a afirmat Diana Păun, la dezbaterea ‘Prevenţia şi descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluţii pentru creşterea rezilienţei în sistemul sanitar’.
În opinia sa, succesul implementării unei politici de prevenţie depinde de gândirea mecanismelor de plată şi de rambursare care să permită o schimbare centrată pe componenta de prevenţie.
„Cred că succesul implementării unei politici de prevenţie ţine de o serie de factori esenţiali, iar pe primul loc este gândirea mecanismelor de plată şi de rambursare care să permită o schimbare centrată tocmai pe această componentă de prevenţie. CNAS are un rol central în acest domeniu. (…) Ştiu că la acest moment CNAS are un grup de lucru cu Colegiul Medicilor cu reprezentare foarte bună din partea medicilor de familie care discută inclusiv aceste mecanisme de rambursare pe zona de prevenţie”, a susţinut Diana Păun.
Potrivit acesteia, rolul farmaciştilor este „prioritar”, având în vedere încrederea mare a populaţiei în aceştia.
„Rolul farmacistului este prioritar în tot acest complex. (…) Dacă ne uităm la statistici, încrederea populaţiei în farmacişti atinge cote de-a dreptul impresionante. (…) Este bine ca informaţiile să vină din surse ştiinţifice, din surse valide, sigure moment în care farmaciştii pot sau oferă aceste informaţii pacienţilor, deci pot să intervină în această zonă de conştientizare, de responsabilizare a populaţiei. (…) Legea 95 are un articol care prevede că în farmacii farmaciştii pot acorda o serie întreagă de servicii care ţin de administrarea medicamentelor. Să nu uităm că administrarea vaccinului este un act medical care în alte ţări europene se practică uzual în farmacii”, a mai spus consilierul prezidenţial. AGERPRES