Năsui: Aşa-zisul pachet de sprijin anunţat de PSD – PNL este o ruşine totală

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a criticat, marţi, măsurile anunţate de coaliţia de guvernare în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă, susţinând că acestea nu vor sprijini decât „unii şmecheraşi” din PSD şi PNL, iar un ajutor pentru populaţie ar fi fost reducerea taxării muncii.

„Aşa-zisul pachet de sprijin anunţat de PSD-PNL este o ruşine totală care nu va sprijini pe nimeni decât pe unii şmecheraşi din PSD şi PNL. Statul va face în continuare aceleaşi măsuri pe care le tot face de 32 de ani şi care nu funcţionează. Ne va lua banii cu zece mâini şi ne va da înapoi cu una”, a scris Năsui, pe Facebook.

În opinia sa, acordarea de vouchere sociale nu va ajuta pe nimeni.

„Voucherele sociale de 50 de euro la două luni. Au pus suma pe două luni ca să aibă lumea impresia că e mai mare. De fapt, vorbim de 4 lei pe zi. (…) O bătaie de joc. În loc să folosească banii pentru a multiplica efectul lor în economie, statul român va reuşi să cheltuie un miliard de euro fără să ajute pe nimeni”, a susţinut fostul ministru.

Potrivit acestuia, finanţarea companiei „Casa Unirea” înseamnă că „sinecuri faimoase îşi mai iau o rundă de finanţare din banii noştri”.

„Compania a fost înfiinţată de Petre Daea în epoca Dragnea şi a fost, evident, un eşec total. Rafturi goale, produse puţine şi proaste. O adevărată imagine a cum ar arăta magazinele dacă ar fi de stat. Fix în compania aceasta vrea statul să mai pompeze încă 100 de milioane de euro”, a completat Năsui.

Totodată, el a recomandat populaţiei să nu ia credite în perioada următoare, chiar dacă statul „stimulează „un astfel de demers prin garanţiile anunţate.

„Într-o perioadă de criză, când cresc ratele la bănci şi perspectiva este că vor mai creşte mult şi bine până la următoarea criză financiară majoră, statul va… garanta credite la bănci. (…) Vă recomand să nu luaţi credite în perioada următoare, chiar dacă statul vă stimulează să o faceţi prin acele garanţii. Atunci când explodează dobânzile şi te aştepţi la o nouă recesiune, nu te îndatorezi. Faptul că statul ne stimulează să ne îndatorăm în perioada asta este o prostie de nedescris”, a transmis deputatul USR.

Năsui a criticat şi granturile prevăzute pentru firme. „În loc să ajute tot mediul privat prin reduceri de taxe, statul va lua de la unii şi va da la alţii. Nu vă amăgiţi, banii publici tot de la dumneavoastră vin. Doar că unii o să-i primească, alţii o să-i plătească”, a explicat el.

Conform fostului ministru al Economiei, şi măsura avută în vedere privind salariul minim va fi „un dezastru”.

„Doar dacă un angajator creşte salariul de la 2.550 la 2.750, angajatul nu va mai fi taxat pentru 200 de lei. În loc să facă o măsură simplă şi clară, în mod tipic pentru statul român, o să avem o aberaţie care nu ajută pe nimeni. Dacă cineva acum are un salariu între 2.750 şi 2.550, va avea interesul să-l scadă rapid la 2.550. (…) Aşa cum vor să implementeze măsura, practic va fi un stimulent să vă reduceţi salariul”, a indicat deputatul USR.

El a afirmat că singura măsură „bună” este creşterea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei, care, însă, este „umbrită” de creşterea salariului minim.

„Creşterea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei va împinge o industrie care şi aşa are probleme şi este la marginea subzistenţei să dea afară oameni. Singura veste bună este că se înjumătăţeşte taxarea muncii în agricultură pe modelul construcţiilor. Asta e singura măsură bună din pachet, deşi e umbrită de creşterea salariului minim”, a menţionat Claudiu Năsui.

Scopul PSD – PNL „nu este să ajute pe cineva”, ci „să continue să paraziteze banii contribuabililor, dar să lase impresia că ajută românii”, a concluzionat fostul ministru.

„Nu e prostie. E strategie. O populaţie sărăcită e mai uşor de manipulat. Iar ei ştiu asta mai bine ca oricine. Dacă chiar voiau să ajute românii, ar fi redus taxarea aberantă a muncii. Dar ei nu vor să se ajute decât pe sine”, a mai transmis deputatul USR. AGERPRES