Expoziţie cu icoane şi obiecte bisericeşti din Ucraina, la Muzeul Mitropolitan

Joi, 14 aprilie, de la ora 15:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iaşi va fi vernisată expoziţia cu titlul „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră – secolele XVI-XIX”. La eveniment va fi prezent Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de membri ai comunității academice din Iași și București, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor locale, precum și refugiați ucraineni aflați în această perioadă în Iași sau în alte orașe ale României.

Expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ukraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră – secolele XVI -XIX”, organizată de Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „RESURRECTIO” din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, va fi deschisă publicului până în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, mai exact în perioada 14 aprilie – 14 august 2022, anunță Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Expoziția conține mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri și materiale documentare, printre care icoane vechi, realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spațiul rutean și Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meșteri români (moldoveni) din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, care preiau elemente din școlile de pictură de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia), icoane și obiecte liturgice aflate în patrimoniul Muzeului Mitropolitan sau aduse din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor, documente vechi care au legătură cu spațiul ucrainean, materiale documentare, publicații aparținând Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași care prezintă relația istorică și artistică dintre cele două spații culturale – Moldova și Ucraina -, precum şi tablouri aflate în patrimoniul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi.

Expoziţia din cadrul Muzeului Mitropolitan, aflat în incinta Ansamblului Mitropolitan din Iaşi, poate fi vizitată de marţi până sâmbătă, în intervalul 10.00-17.00, intrarea fiind gratuită. În zilele de sărbătoare, muzeul este deschis între orele 12.00-18.00. În afara programului se poate vizita muzeul doar cu programare la numerele de telefon 0742.688.164 sau 0726.746.228.