În perioada 14 – 15 mai, la Iași a avut loc Forumul Transfrontalier – Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027. La eveniment, care a fost organizat de Consiliul Județean Iași, au participat reprezentanți ai raioanelor din Republica Moldova, ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și UTA Găgăuzia.
”A trecut mai puțin de un an de când ne-am întâlnit aproape în aceeași formulă, aici, la Iași, tot în virtutea frumoasei noastre relații și legături de sânge și de suflet. Suntem parte a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, iar sub aceste auspicii, cooperarea transfrontalieră între comunitățile pe care le reprezentăm este cu atât mai importantă și necesară. Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă a noastră la dezvoltare, iar județul Iași, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, vă poate fi un partener cu care să duceți la îndeplinire proiectele pe care le-ați gândit pentru comunitățile dumneavoastră. Din propria experiență pot să vă spun că proiectele importante prin care ne dezvoltăm comunitățile nu ar trebui să fie însușite de cineva anume. Trebuie să oferim oamenilor viziunea clară că toate aceste proiecte pe care noi, cei din administrație, le facem sunt rodul muncii unei echipe din care fac parte și cetățenii, pentru că ei sunt beneficiarii direcți în final Această manifestare sigur nu va rămâne una singulară, iar obiectivul ei este tocmai acela de a învăța cum să valorificăm aceste oportunități de finanțare europeană, cum să implementăm proiecte europene și cum să evităm greșelile care pot periclita activitatea noastră de administratori ai bunăstării celor pe care îi reprezentăm. Din partea mea, ca președinte al Consiliului Județean Iași, și a întregului executiv, precum și a Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din CJ veți avea tot sprijinul.”, a declarat, în deschiderea manifestării, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Prezent la eveniment, Andrei Spînu, viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat următoarele: ”Noi trebuie să spunem foarte clar că țara noastră are o șansă să se dezvolte doar cu fonduri europene și cu suportul României, pentru a putea atrage acele fonduri despre care s-a vorbit atât de mult. Moldova nu va reuși singură să se miște cu viteza de care este nevoie în procesul de dezvoltare. Regretăm că s-au folosit până acum doar 30% din fonduri, dar la minister va fi tot suportul ca să deblocăm și să mișcăm lucrurile. Avem un proiect în care, săptămâna viitoare se va face pasul decisiv, vorbim de Apavital. Avem foarte multe inițiative la nivel transfrontalier și ele trebuie duse la bun sfârșit. Republica Moldova rămâne în continuare atașată valorilor europene.”
La rândul său, reprezentantul special al Guvernului României, Alexandru Muraru, a menționat în discursul său că ”România își asumă să fie un partener implicat al Republicii Moldova în continuarea și dezvoltarea proiectelor transfrontaliere care implică finanțare europeană. „Republica Moldova are acum, în 2022, instrumente extinse de finanțare europeană și cele mai multe oportunități de atragere a fondurilor europene din istora sa Am analizat cu atenție lista celor 83 de proiecte contractate deja în exercițiul 2014-2020 și am constatat că, Iașul a fost un partener direct implicat în dezvoltarea proiectelor cu finanțare europeană alături de Republica Moldova, prin universitățile ieșene, unitățile spitalicești, autoritățile locale și județene și instituțiile deconcentrate. Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 vom continua să fim la fel de implicați, deoarece potențialul există și încă mai avem multe de făcut împreună”, a spus Alexandru Muraru.
Printre programele derulate de Consiliul Județean Iași se număîră Programul Operațional Comun România – Republica Moldova – Ucraina, în exercițiul financiar 2007-2013, CJ Iași beneficiind de fonduri europene în valoare de 17.056.388,84 lei pentru trei proiecte transfrontaliere: „Parcul Agroindustrial TransAgropolis”, „Crearea unui climat favorabil investiţiilor în regiunile de frontieră din Ucraina şi România” și „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor solide din Republica Moldova, România și Ucraina”.
Prin Fondurile de preaderare PHARE CBC, Consiliul Județean Iași a atras 2.629.099 lei fonduri nerambursabile prin proiectele „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport în regiunea transfrontalieră Iaşi – Ungheni, pe sectorul de drum DJ 249A”, „Retehnologizarea staţiei de epurare a apelor uzate în localitatea Vlădeni, judeţul Iaşi”, „Susţinerea Politicilor de Identitate Comunitară– S.P.I.C.” și „Semnalizarea Obiectivelor Turistice de Interes Regional din Judeţul Iaşi”.
Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, este în etapa de precontractare proiectul „Creșterea accesibilității transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din Județul Iași, România și Raionul Sîngerei, Republica Moldova” și în implementare proiectul „Călător pe meridiane culturale” care asigură restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă. În Republica Moldova, proiectul prevede restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești.
În cadrul Forumul Transfrontalier – Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 a fost semnat Acordul de Cooperare între Județul Iași și Raionul Taraclia din Republica Moldova, precum și o anexă la Acordul de Cooperare cu Consiliul Raional Hâncești.