Primul pas pentru construirea Institutului de Cercetare Avansată a Creierului de la Iași

Primarul Mihai Chirica a semnat în cursul acestei săptămâni contractul de servicii de elaborare a Studiului de Prefezabilitate (SPF) pentru Institutul de Cercetare Avansată a Creierului Iași (iBrains). Documentația va fi realizată în cel mult 45 de zile de SC Artehnis SRL Iași, pentru o sumă de 84.000 lei, fără TVA, respectiv 99.960 lei, cu TVA. Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” și Primăria Municipiului Iași vor colabora pentru a crea un Institut de Cercetare Avansată a Creierului (iBrains).

Obiectivul primar al proiectului, care urmează ar putea fi finanțat cu fonduri europene, este construirea și dotarea Centrului pentru Cercetarea Avansată a Creierului în Iași, organizat în zece departamente și funcționalitățile conexe specifice unei asemenea instituții. Printre obiectivele specifice se regăsesc:  construirea și dotarea centrului cu tehnică adecvată specializării, recrutarea, formarea și instruirea personalului centrului în tehnicile și tehnologiile folosite în cadrul institutului, organizarea și inițierea activităților de cercetare și inovare în cel puțin trei domenii strategice pentru centru: studiul genetic și molecular al tumorilor cerebrale, dezvoltarea nanoneurochirurgiei, imagistica moleculară de înaltă rezoluție a patologiei cerebrale degenerative și dezvoltarea modulelor de inteligență artificială pentru diagnostic și recuperare neurologică.

Câteva direcții fundamentale sunt incluse în proiectul institutului și beneficiază de acorduri de principiu de colaborare până la nivel de distribuire a efortului de cercetare. Astfel direcția de neuro-oncologie va beneficia de un parteneriat strategic cu MD Anderson și Baylor College of Medicine, Houston, Texas în vederea studierii genomicii normale și tumorale a sistemului nervos, și conceperea unor noi resurse terapeutice.

Direcția de dezvoltare a algoritmilor de inteligență artificială se va realiza în parteneriat cu firme de IT locale.