„Cu o carieră impresionantă, a marcat şi atins ascultătorii, fiind unul dintre aleşii care transforma muzica în magie”, se arată într-un comunicat de presă.
Născut la Galaţi, Radu Lupu a debutat la doar 12 ani cu un program de muzică pe care a compus-o integral.
Studiul pianului l-a început la 6 ani, în oraşul natal, cu Lia Busuioceanu, pentru ca la Bucureşti să continue cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea, iar la 16 ani să obţină o bursă pentru Conservatorul din Moscova.
A devenit unul dintre cei mai importanţi pianişti români şi a susţinut concerte pe cele mai mai mari scene ale lumii, alături de orchestre de prestigiu, aşa cum sunt Orchestra din Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonică din New York.
În 1995, a primit Premiul Grammy pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu Sonata în Si bemol major şi Sonata în La major de Franz Schubert, iar un an mai târziu Premiul Edison pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului cu sonate de Robert Schumann.
„Astăzi, ne-au rămas înregistrările pentru a ne bucura în continuare de harul său. Mulţumim, Radu Lupu! Odihnă veşnică”, transmite Ministerul Culturii. AGERPRES