Dr. Florin Roșu, despre hepatita acută cu origini necunoscute: Prezentarea la spital după debutul bolii este obligatorie

Hepatita acută cu origini necunoscute care afectează în special copiii, care a fost semnalată și în Romnânia, la o fetiță în vârstă de cinci ani din zona București-Ilfov, provoacă neliniște atât în rândul părinților cât și al specialiștilor. Având în vedere că originea transmiterii acestei tulpini nu a fost deocamdată depistată, medicii recomandă părinților să se prezinte cu copilul la spital imediat după apariția primelor semne ale bolii.

“Despre hepatită putem afirma că aceasta reprezintă inflamația ficatului, care are o multitudine de cauze, atât infecțioase cât și neinfecțioase. Agenții infecțioși care provoacă hepatită includ viruși și paraziți, cauzele non-infecțioase incluzând o serie de medicamente și agenți toxici. În unele cazuri, hepatita poate rezulta dintr-o reacție auto-imună, dirijată împotriva celulelor hepatice ale corpului, cu alte cuvinte, corpul nostru crează anticorpi care luptă împotriva celuleor hepatice. Semnele și simptomele hepatitei virale acute rezultă din afectarea ficatului și sunt similare indiferent de virusul hepatic responsabil. Pacinții pot prezenta o stare asemănătoare gripei. Semnele și simptomele generale includ: greață, vărsături, dureri abdominale, febră, astenie fizică, adică oboseală marcantă, inapetență, adică lipsa poftei de mâncare, erupții cutanate și dureri articulare. Un simptom mai rar este icterul, respectiv o îngălbenire a pielii și a ochilor, pacienții putând sesiza o modificare a culorii luminii. Faza acută simptomatică a hepatitei virale durează de obicei de la câteva zile la câteva săptămâni, iar durata de icter care poate urma durează de la una la trei săptămâni”, afirmă dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Potrivit acestuia, la sfârșitul săptămânii trecute, Organziația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută în 12 țări din întreaga lume, pacienții având vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, îngrijorător fiind faptul că, în majoritatera cazurilor, copiii aveau vârsta sub zece ani și nu prezentaseră anterior comorbidități sau alte antecendente medicale. Și mai îngrijorător este însă faptuol că 167 dintre copii, respectiv circa 10% din numărul total, au prezentat o formă gravă a bolii, necesitând transplant hepatic.

“Din păcate, în acest moment nu este cunoscută cauza și nici modul de transmitere a acestei boli, însă se suspicionează că de vină ar fi adenovirusurile, respectiv virusurile care pot genera diferite boli, de la răceală la enterocolite. OMS a delarat că adenovirusurile au fost detectate în 74% dintre cazurile semnalate pe plan mondial. O altă ipoteză ar fi că pe perioada pandemiei, folosind măștile de protecție, copiii nu au reușit să dezvolte imunitate la aceste adenovirusuri. O a treia ipoteză pentru apariția acestei tulpini necunoscute ar putea fi o combinație între adenovirus și COVID- 19”, a adăugat medicul.

Până la stabilirea unei cauze exacte, cea mai importantă armă de luptă împotriva acestei tulpini este prevenția, spune dr. Florin Roșu.

“Cum o realizăm? Simplu: prin spălarea corectă a mâinilor ori de câte ori este nevoie, prin spălarea alimentelor, legumelor și a fructelor, prin depozitarea gunoiului în locuri special amenajate, și prin folosirea obiectelor personale de igienă și nicidecum a celor împrumniutate de la alte persoane. Orice poacient care prezintă simptomele enumerate mai sus și anume: greață, vărsături, dureri abdominale, febră, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, îngălbenirea tegumentelor și a sclerelor, modificarea culorii urinei, trebuie să se prezinte la spital pentru investigații clinico-biologice suplimentare și inițierea de îndată a tratamentului de specialitate”, atrage atenția medicul.

„Dat fiind faptul că hepatita netratată corespunzător și de multe ori neglijată poate conduce la complicații severe, este de preferat ca părinții să nu intre în panică și să se prezinte cu copilul la spital imediat după debutul bolii”, avertizează dr. Florin Roșu. (E.M.)