Ciolacu: Pentru CCR am venit cu o propunere din zona magistraţilor, nu a politicienilor; îmi asum propunerea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că a propus pentru postul de judecător la Curtea Constituţională a României o persoană „din zona magistraţilor”, nu din cea a politicienilor, menţionând că este o propunere pe care şi-o asumă.

„În primul rând, ştiţi foarte bine că de şase luni sau un an eu, personal, am depus o iniţiativă legislativă de depolitizare a CCR. (…) PSD a fost acuzat într-un mod violent de către anumite formaţiuni politice, chiar dacă sunt acum membre ale coaliţiei, că politizează această instituţie şi eu am depus o iniţiativă legislativă ca propunerile partidelor să nu fi făcut parte, în ultimii zece ani, conform recomandării Comisiei de la Veneţia, dintr-un partid politic sau să fi făcut politică la un anumit nivel, mai ales parlamentar. Am venit cu o propunere din zona magistraţilor, nu a oamenilor politici şi îmi asum această propunere”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD, întrebat cum s-a ajuns ca social-democraţii să îl propună pentru funcţia de judecător la CCR pe Bogdan Licu.

Ciolacu a adăugat că a avut „un cuvânt greu de spus” în ceea ce priveşte această propunere.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Cei trei candidaţi sunt: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD, judecătorul Cristi Danileţ – susţinut de USR şi prof. univ. Ioan Sabău-Pop – din partea AUR.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul în privinţa celor trei candidaturi în şedinţa din 3 mai. AGERPRES