Ucraina speră să evacueze vineri civilii blocaţi alături de combatanţi în combinatul Azovstal din Mariupol

Autorităţile ucrainene speră să poată evacua vineri civilii blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal împreună cu ultimii combatanţi care apără oraşul Mariupol (sud), asediat de forţele ruse, informează Reuters.

„O operaţiune este planificată pentru astăzi (vineri) pentru a scoate civilii” din combinatul Azovstal, a informat biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fără a da alte detalii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus după întrevederea pe care a avut-o joi, la Kiev, cu Zelenski că sunt în curs discuţii intense pentru a permite evacuarea persoanelor blocate în combinatul Azovstal, care a fost bombardat constant de forţele ruse ce ocupă Mariupol.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat „în principiu” ca Naţiunile Unite şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să se implice în evacuarea oţelăriei.

Consiliul municipal din Mariupol a anunţat că circa 100.000 de locuitori ai oraşului sunt în „pericol de moarte” din cauza bombardamentelor ruse şi a condiţiilor sanitare precare şi a descris drept „catastrofală” penuria de apă potabilă şi mâncare. AGERPRES