Administraţia Fondului Cultural demarează o nouă sesiune de finanţare pentru proiecte editoriale; buget de 1.300.000 de lei

Administraţia Fondului Cultural Naţional anunţă demararea celei de a III-a sesiuni de finanţare dedicată proiectelor editoriale, bugetul sesiunii, alocat prin subvenţie de la Ministerul Culturii, fiind de 1.300.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al AFCN, transmis luni AGERPRES, Consiliul AFCN a stabilit trei secţiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: Carte (inclusiv ediţii critice), Reviste şi publicaţii culturale, Ediţii de poezie.

Pentru Carte (inclusiv ediţii critice), bugetul va fi de 800.000 lei, pentru Reviste şi publicaţii culturale – 300.000 lei şi pentru Ediţii de poezie – 100.000 lei. Pentru contestaţii este prevăzut un buget de – 100.000 lei.

Au fost definite priorităţi specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorităţi pentru a putea obţine punctajul maxim. Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate, respectiv: contribuţia de 10% şi tirajul minim obligatoriu. De asemenea, titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanţare.

Potrivit preşedintelui consiliului AFCN, Aura Corbeanu, pentru această sesiune s-a decis o creştere cu 20% a plafoanelor de finanţare pentru fiecare secţiune.

„Ne bucurăm să putem anunţa o creştere cu 500.000 de lei a bugetului alocat culturii scrise, comparativ cu ultimii ani, lucru înfăptuit prin grija ministrului Culturii, domnul Lucian Romaşcanu, care a înţeles nevoia unei astfel de suplimentări pe fondul măririi cheltuielilor de producţie de carte. Sperăm ca de acum înainte să remarcăm o tendinţă de creştere a bugetului şi să reuşim astfel, cu sprijinul Ministerului Culturii, să repoziţionăm importanţa acordată proiectelor editoriale, atât de necesare spaţiului cultural românesc”, a precizat Corbeanu.

Între 2 şi 31 mai pot propune proiecte edituri şi redacţii de publicaţii culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale şi/sau persoane juridice de drept public.

Nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creaţie membre ANUC finanţate în baza legii nr. 136 din 8 iunie 2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România, conform Art. 1 (1) „Revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, denumită în continuare ANUC, vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de minimum 4.500 mii lei, sumă indexabilă anual”.

Tot pe 2 mai se deschide şi aplicaţia de depunere a candidaturilor pentru comisiile de evaluare. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Perioada de înscriere a proiectelor editoriale demarează pe 2 mai, termenul limită fiind 31 mai, ora 17,00, iar perioada de derulare a proiectelor trebuie să se înscrie între data semnării contractului de finanţare şi 15 noiembrie.

Toate informaţiile şi documentele necesare înscrierii proiectelor editoriale sunt disponibile online la adresa www.afcn.ro/finantari-proiecte-editoriale.html. AGERPRES