Bursele ‘Regele Carol I’ şi ‘Regina Elisabeta’, pentru studenţi de la ASE
Cele două burse au fost fondate de Majestatea Sa Margareta şi de Principele Radu în anul 2015, beneficiarii fiind aleşi dintre acei studenţi care au rezultate remarcabile la studii şi se află într-o situaţie materială precară.
„După doi ani de întrerupere, ne revedem cu părere de rău că anul acesta este a cincea ediţie a burselor în loc să fie a şaptea. Cei doi ani care au trecut au fost grei pentru noi toţi. (…) Vă rog să credeţi că faptul de a fi împreună, după 110 ani, Coroana şi educaţie universitară, în special academia dumneavoastră, este un foarte mare lucru”, a afirmat Principele Radu.
Potrivit acestuia, legătura dintre Coroana României şi Academia de Studii Economice „este una aproape fără pereche”.
„Probabil că ceea ce învăţaţi dumneavoastră aici este expresia cea mai vie a viziunii pe care suveranul şi oamenii politici ai vremii le-au avut atunci când au împins înainte ţara cu o lege fundamentală care era mai modernă decât aproape a tuturor statelor din continentul european. Poate că de aceea există o legătură puternică între noi, pentru că această Coroană a noastră română este una dintre cele mai tinere de pe continent. Nu are decât 156 de ani, care se suprapun cu cele mai importante momente de progres ale naţiunii. (…) Şi generaţia de astăzi a familiei – Majestatea Sa Custodele Coroanei doreşte să continue ceea ce predecesorii ei au făcut”, a declarat Principele Radu.
Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a spus că ceremonia de acordare a Burselor „Regele Carol I” şi „Regina Elisabeta” este una dintre principalele evenimente desfăşurate cu ocazia aniversării instituţiei de învăţământ superior.
„A devenit o tradiţie plăcută şi motivantă pentru întreaga comunitate a universităţii noastre, dar mai ales pentru studenţii noştri să organizăm ceremonia de decernare a Burselor de Studii ‘Regele Carol I’ şi ‘Regina Elisabeta’, oferite de Casa Regală începând cu anul 2015. Cunoaştem cu toţii că organizăm această ceremonie de acordare a burselor regale în perioada primăverii fie la Castelul Peleş, fie la Palatul Elisabeta, fie aici în frumoasa noastră Aula Magna, această ceremonie fiind unul dintre principalele evenimente desfăşurate cu ocazia aniversării zilei universităţii noastre. Participăm la un moment de continuare a legăturii tradiţionale dintre Coroana regală şi educaţie, începută de întemeietorul României Moderne, Regele Carol I, care semnat la 6 aprilie 1913 decretul de înfiinţare a universităţii noastre sub denumirea de Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale. Vom include ceremonia de astăzi în contextul manifestărilor dedicate celor 109 ani de la înfiinţarea universităţii noastre recent sărbătorită”, a afirmat rectorul.
Bursele „Regele Carol I” şi „Regina Elisabeta” au fost primite de Marian Iancu şi Paula Veringa, studenţi în anul al treilea.
„Această distincţie, dincolo de caracterul ei material, are o importanţă mult mai mare pentru mine, pentru că îl văd ca un semn de încredere al Coroanei în noi, în generaţia noastră, în studenţi, în Academia de Studii Economice şi cred că în contextul actual – să spunem nu tocmai favorabil – acest semn de încredere trebuie tratat nu ca un drept, mai degrabă ca o îndatorire, ca o obligaţie, îndatorirea noastră de a ne pune la treabă, de a ne dezvolta şi de a folosi toate cunoştinţele în scopuri generale, sociale, care să aducă bine naţiunii”, a spus studentul Marian Iancu.
AGERPRES