Breaking News

Prima săptămână din mai se anunţă cu temperaturi moderate

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Prima săptămână din luna mai va fi caracterizată de temperaturi mai puţin generoase, faţă de perioade similare din alţi ani, cer variabil, pe alocuri cu ploi, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, în următoarele zile, în toate regiunile ţării se aşteaptă valori termice ce vor oscila între 15-20 de grade Celsius, ziua, şi 5-9 grade, noaptea. De asemenea, începutul ultimei luni de primăvară este prognozat pe alocuri cu ploi de scurtă durată, izolat însoţite de descărcări electrice.

În calendarul popular, Mai este denumită „Florar” sau „Frunzar”, fiind considerată luna ierburilor şi florilor. „Acum se consideră că Raiul coboară pe pământ, pajiştile sunt verzi şi pline de flori multicolore, iar frunzişul pădurilor şi livezilor tresare sub adierea vântului”, indică surse folclorice.

În luna mai are loc creşterea în continuare a temperaturii aerului, valorile medii constituind în teritoriu între +15ºC în nord şi +16ºC în sud. Cea mai rece, pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe mare parte a teritoriului ţării, a fost luna mai din anul 1980, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între +11,4ºC (Briceni) şi +13,4ºC (Bălţata). Cea mai caldă a fost luna mai din anul 2003, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC (Briceni) si +21,1ºC (Dubăsari).

Foto: Observator